9.септембар 2021. састанак потпредседника Народне скупштине др Владимира Орлића са потпредседницом Парламента Пољске Малгожатом Госјевском

9.септембар 2021. састанак потпредседника Народне скупштине др Владимира Орлића са потпредседницом Парламента Пољске Малгожатом Госјевском

Четвртак, 9. септембар 2021.

Састанак потпредседника Народне скупштине др Владимира Орлића са потпредседницом Парламента Пољске Малгожатом Госјевском

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се у присуству Посланичке групе пријатељства са Пољском са потпредседницом Парламента Пољске Малгожатом Госјевском.


Потпредседник Орлић је нагласио да је пуноправно чланство Републике Србије у Европској унији, основни стратешки циљ наше земље. „На том путу смо урадили велики и озбиљан посао и савесно и одговорно приступамо послу који је пред нама. Стандардно смо ми ти који предњачимо у том послу, увек смо били више припремљени него што смо добијали сагласност за отварање нових кластера. Србија је у потпуности припремљена за отварање још два кластера и сматрамо реалним да она буду отворена до краја године и од партнера очекујемо подршку у томе. То би смо сматрали фер и поштеном евалуацијом онога што је Србија постигла“, рекао је потпредседник Орлић. Он се захвалио Пољској на подршци коју пружа Србији на њеном европском путу и изразио наду да на њу може да рачуна и у будућности.

Ипак, како каже дијалог између Београдa и Приштине, остаје отежавајућа околност. Србија Косово и Метохију сматра саставним делом своје територије, неће одустати од трагања за компромисним решењем тог питања.

„Дијалог, међутим не даје никакве резултате због игнорантског и саботерског приступа Приштине. Они не желе никакав дијалог и не либе се да то отворено кажу. Формирање Заједнице српских општина, као најважније ставке Бриселског споразума, још није испуњена. Сложићете се да то доводи у питање и кредибилитет ЕУ, као гаранта поменутог договора“, констатовао је Орлић.

Говорећи о економској сарадњи Србије и Пољске, Орлић је нагласио да постоји доста простора за њено унапређење. Искористио је прилику да потпредседницу пољског Парламента позове да својим колегама и сарадницима пренесе да је Србија тренутно најпогоднија земља за стране инвестиције.

„Веома смо поносни што се годишњи раст нашег бруто домаћег производа из године у годину налази у самом врху резултата који се бележе у Европи“, рекао је Орлић. Он каже да Србија бележи и рекордан број страних инвестиција, а да ће иницијатива председника Србије Александра Вучића „Отворени Балкан“, довести до формирања јединственог тржишта и тиме покренути цео регион, а такође учврстити добросуседске односе.

Потпредседница Парламента Пољске изразила је захвалност због могућности сусрета са колегама из Народне скупштине. Истакла је велику заинтересованост за јачање међупарлементарне сарадње и нагласила да је Пољска спремна да пружи сву помоћ и богато искуство које има у процесу европских интеграција.

„Радо ћемо своја искуства поделити са вама. То можемо радити путем комисија и парламентарних канцеларија, али такође може бити веома значајна сарадња на нивоу локалних самоуправа“, рекла је Госјевска. Она је нагласила да пројекти као што су нпр. партнерски градови дају веома добре резултате и изразила веома позитиван став по што чвршћем повезивању две земље. Том приликом је додала да у Пољској постоји велико интересовање за Србију и да то треба развијати.

Госјевска је нагласила да су јој информације које је добила од потпредседника Орлића по питању Косова и Метохије веома значајне и корисне и истакла да Пољска нити има, нити одржава дипломатске односе са тзв. државом Косово, као и да је пољски народ више пута изражавао своју подршку Србији по том питању.

Орлић је искористио прилику да гошћу упозори на нови талас притиска да тзв. Косово добије чланство у међународним организацијама, између осталог и у Унеску, што је назвао својеврсним парадоксом с обзиром да је управо деловањем приштинских институција, угрожено православно хришћанско наслеђе на Косову и Метохији. ''Штитићемо своје интересе и своју државу на сваком месту, за то право смо се изборили. И такав наш став представља окосницу снажне државне политике коју предводи председник Србије Александар Вучић, спроводи наша Влада и снажно подржава наша Народна скупштина'', закључио је Орлић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја