2. април 2019. Учесници Међупарламентарне конференције о будућности Европске уније у Букурешту

2. април 2019. Учесници Међупарламентарне конференције о будућности Европске уније у Букурешту

Среда, 3. април 2019.

Завршена Међупарламентарна конференција о будућности Европске уније у Букурешту

У оквиру Парламентарне димензије румунског председавања Савету Европске уније 1. и 2. априла у Букурешту, одржана је Међупарламентарна конференција о будућности Европске уније.


На конференцији су, поред парламентараца из земаља чланица ЕУ и Европског парламента, учествовали и парламентарци из земаља кандидата за чланство у ЕУ, из земаља Источног партнерства и представници других институција из европских земаља и САД. У делегацији Одбора за европске интеграције Народне скупштине били су заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и чланица Одбора Душица Стојковић.

На конференцији је вођена дебата са представницима европских политичких група о будућим политикама ЕУ, о грађанима и друштвима ЕУ у ери четврте индустријске револуције, о томе да ли су потребне реформе економског модела, као и о питањима проширења, источног партнерства и евроатлантских односа.

Конференцију је отворио председник сената Румуније, г. Калин Попеску Таричеану који је навео да постоји широка сагласност да је процес европских интеграција довео државе ЕУ на досад невиђен ниво људског развоја, економског раста, стабилности, благостања и пре свега, узајамног разумевања и профитабилне сарадње. Ово је непобитно и вредно постигнуће које мења претходну историју нашег континента.

Попеску-Таричеану је такође додао да сматра да би национални парламенти требали да преузму вођство и да поставе тон расправа о будућности Европске уније. Као представници националних парламената, требало би да осигурамо да заједничка визија будућности Уније што је могуће шире и на инклузивнији начин одражава интересе и бриге свих држава чланица. Наши оснивачи су осмислили Европску унију не као пуку међународну организацију или удружење држава, већ као заједницу, замислили су je без било каквог облика диктата политике и националне или бирократске ароганције, заједницу без великих сила које је воде и мањих земаља које их следе.

Заменица председника Одбора за европске интеграције Е. Ковач је рекла да из перспективе државе кандидата за чланство, сматрамо да је посебно важно одржати економско благостање и политичку стабилност Уније и нагласила да упркос изазовима са којима се Унија суочава, наставак политике проширења не сме бити доведен у питање и да нас охрабрују недавне поруке подршке политици проширења Европске уније на регион Западног Балкана. Изразила је наду да ће Европска унија и даље бити фокусирана на Западни Балкан, и поред изазова са којима се ЕУ данас суочава.

Захвалила је Бугарској, Аустрији и Румунији што су вратили питање проширења на агенду председавања, а посебно је захвалила Кристијану Вигенину, председнику Одбора за европске послове и контролу трошења европских фондова Парламента Бугарске, што је навео 2025. годину као годину проширења.

На крају конференције усвојена је декларација „Ка јачој, кохезивнијој, инклузивнијој и релевантнијој Европској унији на глобалној сцени“. У декларацији је наведено да је Европска унија донела трајни мир, просперитет и благостање њеним земљама чланицама, а да су слобода, демократија, људска права и владавина права њене основне вредности. И поред свих достигнућа, Европска унија се тренутно сусреће са великим изазовима све веће неједнакости унутар и између држава чланица, структуралних ограничења, економских и друштвених промена насталих четвртом индустријском револуцијом, климатских промена, миграција, пораста конкурентских нових глобалних сила и покушаја да се ослаби утицај Уједињених нација у обрани мира и спречавању глобалних конфликата.

Истакнуто је да је политика проширења једна од најуспешнијих политика Европске уније и да Унија треба да настави подршку земљама које су вољне да се придруже ЕУ, у консолидацији њихових институција и економском и друштвеном развоју, као и да појача сарадњу са земљама у региону на пољу нелегалних миграција и безбедности како би створила безбедније друштво за све нас. Кредибилна перспектива проширења остаје кључни фактор у промовисању процеса помирења и стабилности на континенту.

На крају је закључено да редефинисање ЕУ као заједничког пројекта за одрживу будућност захтева одлучност, политичку вољу, укљученост и поверење. Права снага ЕУ стоји у њеној трансформативној моћи, како интерно, тако и на глобалној сцени. У том циљу изражена је воља да сви кроз заједничке напоре учествујемо у дефинисању и унапређењу новог програма ЕУ, у корист европског пројекта и јединства, просперитета и сигурности држава чланица, као услова за нови социјални уговор са европским грађанима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5