14. октобар 2019. Обраћање председнице Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на почетку Генералне дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније

14. октобар 2019. Обраћање председнице Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић на почетку Генералне дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније

Понедељак, 14. октобар 2019.

Гојковић: Правда и право морају да буду изнад силе у међународним односима

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић обратила се на почетку Генералне дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду, чија је главна тема „Јачање међународног права: Улога и механизми парламената и допринос регионалне сарадње‘’ и поручила да је узрок многих проблема у свету кршење међународних норми и принципа, као и да правда и право морају да буду изнад силе у међународним односима.


Гојковић је указала да данас, када је успостављен међународни правни поредак базиран на Повељи Уједињених нација и њеним конвенцијама и споразумима, на посланицима је да апелују за очување и унапређење таквог поретка и пуно поштовање принципа и норми.

„Узрок многим проблемима у свету данас је кршење међународних норми, принципа и правила. Такво стање у међународним односима води насиљу, људској патњи и страдању. Правда и право морају да буду изнад силе у међународним односима”, поручила је председница Скупштине Србије.

Гојковић је напоменула да је историја то небројано пута потврдила, као и да смо само у 20. веку неколико пута били сведоци разорног дејства силе над правом и правдом. „Бојим се да је и данас међународни правни поредак угрожен, а самим тим и мир и безбедност у свету. Неопходно је стога пуно поштовање Повеље Уједињених нација, конвенција и других међународних правних инструмената који су гарант међународног права и поретка”, рекла је Гојковић и истакла да се то мора чинити до краја и поштено, никако половично и произвољно, јер селективно поштовање међународних обавеза подрива основе међународног правног поретка, мира и безбедности.

Гојковић је напоменула да је један од важних аспеката очувања мира и безбедности регионална сарадња, као и да су данас главни ризици и жаришта који угрожавају мир и стабилност регионалног карактера.

„Због тога и решавање сукоба мора да укључи релевантне регионалне актере, као спону између глобалних принципа и појединачних интереса. Сваки трајни договор мора да буде резултат дијалога и у складу са међународним правом. Од суштинског значаја је и да се постигнути договори поштују, као и да гаранти буду доследни у њиховом поштовању, како би се споразуми примењивали”, поручила је Гојковић.

Гојковић је нагласила да свако одступање, политизација и злонамерно тумачење договора подривају мир и безбедност региона, због тога су регионални механизми и институције сарадње важан оквир за политички дијалог.

Председница Скупштине је указала да у том смислу све заинтересоване стране морају да буду укључене у дијалог како би он могао да буде одржив, а важно је да се дијалог базира на чврстом компромису супротстављених страна.

„То су принципи на којима инсистира и Република Србија безрезервним залагањем за дијалог који треба да доведе до компромиса заснованог на међународном праву и решења којим се обезбеђују мир и стабилност. То је наш приступ у решавању питања Косова и Mетохије и захваљујемо на подршци и разумевању државама широм света које деле тај приступ.”

Гојковић је поручила да парламентарци као представници народа и данас, у заоштреним међународним односима, морају да врате поверење у институције и принципе међународног права, јер само тако се ствара стабилан свет са извесном будућношћу и указала да је важно наставити блиску сарадњу са Уједињеним нацијама.

Гојковић је истакла да је задовољство што на тему међународног права може да говори управо на 130. годишњицу од оснивања Интерпарламентарне уније, јер је то био један од основних циљева приликом оснивања Уније давне 1889. године, када су се први пут окупили посланици више земаља и договорили се да међународним нормама и инструментима покушају да успоставе механизме за решавање сукоба.

Гојковић је на крају подсетила да парламенти широм света заједно 130 година предано граде заједницу вредности Интерпарламентарне уније чији је циљ мир, слобода, једнакост држава и појединаца, толеранција, разумевање и дијалог.

На почетку генералне дебате обратили су се и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон, као и генерални секретар Мартин Чaнгонг, а о теми међународног права и регионалне сарадње до 17. октобра дебатовеће парламентарци 150 земаља, када ће бити донета Београдска декларација.

Генералној дебати је претходио Главни савет на коме је председница Скупштине Србије изабрана за председавајућу 141. Заседања ИПУ.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 14. октобар 2019. | 141. скупштина Интерпарламентарне уније (почетак генералне дебате) на тему: Улога и механизми парламената у јачању међународног права и допринос регионалне сарадње 14.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 30. март

Цео календар догађаја