29. март 2023. Посланичкa групa пријатељства са Израелом примила заменицу амбасадора Израела у Републици Србији

29. март 2023. Посланичкa групa пријатељства са Израелом примила заменицу амбасадора Израела у Републици Србији

Среда, 29. март 2023.

Посланичкa групa пријатељства са Израелом примила заменицу амбасадора Израела у Републици Србији

Заменица предедника Посланичке групе пријатељства са Израелом Андријана Аврамов и чланица Наташа Тасић Кнежевић састали су се са заменицом амбасадора Израела у Републици Србији Александром Бен Ари и кадетима Министарства спољних послова Државе Израел.


Андријана Аврамов је истакла да су билатерални одбноси две земље добри и пријатељски и да блискост два народа произилази из чињенице да су делили исту судбину и претрпели велика страдања током Другог светског рата. Она је нагласила да Србија остаје посвећена очувању и јачању традиционалног пријатељства са јеврејским народом о чему сведочи и чињеница да је председник Републике Србије Александар Вучић једини председник који је обележио 75. годишњицу ослобађања нацистичког логора Аушвиц. Андријана Аврамов је у светлу тога изразила наду да ће Израел преиспитати своју одлуку о признању једнострано проглашене независности тзв. државе Косово, нагласивши да Београд остаје посвећен политици мира и отворен за дијалог са Приштином.

Аврамов сматра да велики допринос додатном јачању односа две земље може да се постигне путем парламентарне сарадње, кроз интензивирање размена посета на највишем нивоу и сарадњу радних тела парламената. Такође, нагласила је значај сарадње и на мултилатералном плану.

Заменицом амбасадора Израела у Републици Србији Александра Бен Ари сагласила се да сарадња посланичких група пријатељстава два парламента може значајно да оснажи односе две земље. Она сматра да посебан труд треба уложити у јачање сарадње кроз спорт, а пре свега сараде младих, јер је то најбољи начин да се два народа додатно приближе и упознају, али и размењују примере добре праксе из својих бранши. Бен Ари је изразила задовољство због увођења дирејктног авио лета на релацији Израел-Србија што ће олакшати да се све наведено и лакше реализује.

Бен Ари се осврнула на изузетан економски напредак Србије и нагласила да су израелски инвеститори веома заинтересовали за улагања, о чему сведочи и чињеница да долазе и остају да раде у Србији.

Чланица ПГП са Израелом Наташа Тасић Кнежевић истакла је значај културне сарадње нагласивши да култура говори универзалним језиком и као таква представља најбољи пут ка спајању и упознавању два народа. Она је, као оперска уметница, изнела предлоге на који начин је могуће пре свега унапредити културну сараду између Србије и Израела, а потом у оквиру ње оснаживати младе и жена у култури.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
уторак, 6. јун

Цео календар догађаја