Субота, 28. мај 2005.

Годишњица „Дана отворених врата“

Програм „Дан отворених врата“ у Народној скупштини је у суботу, 28. маја 2005. године, обележио годину дана од прве посете и редовног отварања ове институције за посетиоце.Програм „Дан отворених врата“ у Народној скупштини је у суботу, 28. маја 2005. године, обележио годину дана од прве посете и редовног отварања ове институције за посетиоце.

Највише законодавно тело је, од маја 2004. године, сваке последње суботе у месецу отворено за све грађане који желе да осете дух парламентаризма тако што им је омогућено да обиђу просторије у којима раде народни посланици, седну у посланичке клупе, гласају и виде филм о раду Народне скупштине.

Поред демонстрације гласања, најзанимљивији део посете је, по речима грађана који су посетили парламент, разговор са председником Предрагом Марковићем, секретаром Марком Даниловићем и народним посланицима.

Домаћини - званичници Скупштине и стручна служба су се трудили да одговоре на бројна питања посетилаца и појасне процедуру доношења закона и рада народних посланика и боравак гостију учине занимњивим и пријатним.

Велику пажњу јавности у последње време изазвало је и откривање слике Ивана Тишова из 1924. године, која је деценијама била скривена иза потпорног зида за вентилациони систем у старом делу зграде Скупштине, па је заинтересованост за посете парламенту још већа.

За годину дана Народну скупштину Републике Србије обишло је више од 2.000 посетилаца. Занимљиво је да су за посету парламенту, поред организованих група средњошколаца и студената, заинтересоване све генерације грађана.

Народна скупштина је овај мали јубилеј прославила радно – Даном отворених врата. Скупштину су посетили и представници ОЕБС-а, на челу са Јоханом Хомсом, вишим саветником за парламентарну реформу,уз чију подршку је и почела реализација овог програма.

Ове суботе са грађанима су разговарали народни посланици Војкан Томић и Петар Маџаревић и секретар Народне скупштине Марко Даниловић. Скупштину су, поред грађана, посетили ученици Средње школе «Вељко Влаховић» из Коцељева, Хемијско-техничке школе из Вршца и основних школа «Петар Кочић« из Честерега и «Бранко Радичевић « из Равног Села.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја