15. октобар 2019. Учесници радионице о Конвенцији Уједињених нација о правима детета

15. октобар 2019. Учесници радионице о Конвенцији Уједињених нација о правима детета

Уторак, 15. октобар 2019.

Обележено 30 година усвајања Конвенције УН

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић учествовала је данас на радионици посвећеној 30. годишњици усвајања Конвенције УН о правима детета, која је организована у оквиру 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду, где је познати музичар Горан Бреговић промовисан у регионалног амбасадора Уницефа.


Гојковић је истакла да јој је задовољство што је у оквиру београдског заседања промовисан нови регионални амбасадор Уницефа и да је уверена, познајући његову енергију и залагање, да ће допринети и бољој заштити дечјих права. Гојковић је рекла да очекује да ће препознатљивост Бреговића у региону омогућити и већу пажњу медија на питањима унапређења права деце и њихове заштите.

Гојковић, која је и председница Одбора за права детета Скупштине Србије, изразила је задовољство што се управо у Србији обележава три деценије постојања овог важног документа у заштити права деце широм света, јер је управо наша земља међу првим државама у свету, ратификовала ову конвенцију.

Гојковић је навела да данас, када се сећамо овог историјског момента, важно да се постави питање шта смо успели да урадимо, а какви су задаци још пред нама.

Гојковић је указала да према подацима УН, стотине милиона деце у свету изложено је и данас насиљу и живе у сиромаштву, као и да су најугроженија деца која живе у подручјима захваћеним конфликтима или која су била присиљена да напусте своје домове због конфликта.

Гојковић је истакла да то показује да посао није завршен и да је важно да, као друштва појединачно, али и заједно на нивоу међународних организација каква је и наша Интерпарламентарна унија, мора више да се ангажује на примени циљева одрживог развоја да би деца одрастала у бољем окружењу.

Гојковић је напоменула да се Србија, као и земље региона, свакако налази пред задацима унапређења положаја деце и заштити дечјих права и додала да је Србија остварила значајан напредак у овој области, али да је потребно донети закон о правима детета и заштитнику права детета.

„Брига о деци данас, значи бригу о друштву и нашем свету сутра! Зато, заједнички задатак свих нас – парламентараца, организација цивилног друштва, познатих и утицајних личности, медија, мора да буде улагање додатних напора да побољшамо њихове услове одрастања и школовања“, поручила је Гојковић.

Бреговић се захвалио ИПУ што га је позвала да учествује на овом заседању и рекао да је почаствован што ће својим гласом промовисати и заступати право сваког детета и подсетио да су пре 30 година лидери дали обећање потписивањем Конвенције о правима детета да желe да унапреде њихов живот, као и да је реалност да се милиони деце суочавају са кршењем права.

Бреговић је навео да сви знамо да искуства које смо имали у детињству обликују наше одрастање, и томе у прилог навео да је, када је живео у Сарајеву, био окружен разноликошћу и да се та чињеница још увек одражава у његовој музици. Бреговић је указао да на многе начине деца у Европи и централноазијском региону живе боље него пре 30 година, али и указао да ромска деца спадају у најрањивију групу, да за њих постоји већа вероватноћа да буду превремено рођени, мања шанса да буду вакцинисани и већа шанса да напусте школовање пре завршетка. Напоменуо је да постоје и многи изазови са којима се суочавају деца мигранти.

„Учинићу све што могу, а ви као парламентарци можете учинити много више како бисте испунили обећање од пре 30 година, да свако дете, и оно најрањивије, има своја права“, поручио је Бреговић.

На радионици су се присутнима обратили и Габријела Куевас Барон, председница ИПУ и Афшан Кан, регионални директор Уницефа за Европу и Централну Азије која је навела да је ова конвенција најратификованији документ Уједињених нација.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2