24. април 2023. Делегација Народне скупштине на конференцији "Изазови и прилике у снабдевању енергијом ЕУ у будућности"

24. април 2023. Делегација Народне скупштине на конференцији "Изазови и прилике у снабдевању енергијом ЕУ у будућности"

Понедељак, 24. април 2023.

Старчевић и Давидовац: Србија ради на јачању своје енергетске независности и позната је по иновацијама и иноваторима

Делегација Народне Скупштине Републике Србије учествује у Стокхолму на конференцији "Изазови и прилике у снабдевању енергијом ЕУ у будућности". На конференцији учествују представници држава чланица ЕУ и делегације држава кандидата за чланове ЕУ.


На првој сесији са темом Сигурност снабдевања и изазови на енергетским тржиштима у сенци нестабилног светског поретка говорио је народни посланик Живота Старчевић. Укратко је преставио енергетску ситуацију у Србији и изазове пред којима се налази српска енергетика.

У излагању Старчевић се осврнуо на чињенице да је електроенергетски систем у Србији стабилан, да је Србија зависна од увоза када је у питању земни гас и да су по питању земног гаса најважнији изазови за будућност, диверзификација снабдевања, реконструкција постојећих и изградња нових капацитета за складиштење. У том смислу веома је важна изградња гасног интерконектора Србија - Бугарска који ће почети са радом 2024. године.

По питању нафте и нафтних деривата Србија обезбеђује данас потребне резерве за 38 дана. У наредном периоду учинићемо све да обезбедимо резерве нафте за дужу временски период.

Учешће обновљивих извора енергије у укупној енергетској производњи је 27% што је и био циљ Енергетске стратегије за 2020. годину.

"Србија ради и радиће на својој што већој енергетској независности јачањем својих енергетских капацитета, дивезификацијом праваца снабдевања, јачањем учешћа обновљивих извора енергије и увођењем најновијих технологија у енергетски сектор сектор" изјавио је посланик Јединствене Србије Живота Старчевић.

У трећој сесији Истраживања, развој и иновације као решење за енергетске изазове у ЕУ учешће је узела и народни посланик Тијана Давидовац, која је подсетила присутне да је Србија у поступку оснивања Института за енергетику и одрживи развој који ће мултидисциплинарно изучавати енергетске феномене из техничке, економске и социолошке перспективе.

Давидовац је истакла да Србија има Фонд за иновациону делатност који од 2021. године подржава 7 пројеката из области енергетике и енергетске ефикасности.

Представила је научни рад института Михајло Пупин, Универзитета у Београду, који интензивно ради на пројекту АРТЕМИС чији је циљ смањење укупне потрошње и трошкова снабдевања и већу употребу обновљивих извора енергије и вештачке интелигенције.

“Србија је мала земља али добро позната по иноваторима и иновацијама" закључила је посланица Српске напредне странке Тијана Давидовац.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1