20. септембар 2019. Председница ПГП са Ираном и парламентарна делегација Ирана

20. септембар 2019. Председница ПГП са Ираном и парламентарна делегација Ирана

Петак, 20. септембар 2019.

Политичка и парламентарна сарадња Србије и Ирана на високом новоу

Политичка и парламентарна сарадња Србије и Ирана је на високом новоу, оценили су данас председница ПГП са Ираном Јасмина Каранац и шеф парламентарне делегације Исламске консултативне скупштине Исламске Републике Иран Голамреза Катеб.


Председница ПГП са Ираном Јасмина Каранац примила је данас четворочлану парламентарну делегацију из Ирана са којом је разговарала о унапређењу билатералне сарадње и наставку међусобног подржавања двеју земаља на међународном плану.

Каранац је оценила да оба парламента имају активне посланичке групе пријатељства, као и веома развијене односе на нивоу председника парламената. Саговорници су изразили очекивање да ће доћи до скорог сусрета на нивоу председника држава, као и да ће се унапредити економска сарадња и трговинска размена. Она је захвалила иранском колеги на најављеном доласку председника парламента Ирана Али Лариџанија на предстојећу 141. скупштину ИПУ, која ће се одржати у октобру у Београду и истакла да Србија са великом пажњом прати дешавања у Персијском заливу, као и да се залаже за поштовање мира и међународног права. Она је додала и да спољно-политички приоритет Србије остаје чланство у ЕУ, што не искључује јачање односа са пријатељским земљама као што је Иран.

Председница ПГП са Ираном захвалила је колеги Катебу на принципијелном ставу његове земље у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и истакла да верује да га Иран, насупрот притисцима које трпи, неће променити.

Каранац је оценила да економски односи двеју држава не прате ниво политичких односа, те је председник иранског парламента Али Лариџани иницирао формирање радне групе која би развила моделе јачања економских веза и унапређење трговинске размене, као и изнашла начин успостављања платног промета између Србије и Ирана. Она је додала да развој економских односа у многоме зависи од међународних прилика, које су условљене изласком САД из нуклеарног споразума и увођењем санкција Ирану, за које је оценила да не доприносе решавању проблема. Каранац је закључила да Србија има велики интерес за развијањем сарадње у свим областима са Ираном и посебно навела примере одличне сарадње у области културе, образовања и спорта.

Голамреза Катеб, шеф парламентарне иранске делегације, који је уједно и председник Одбора интерних регулатива и закона иранског парламента захвалио је колегиници Каранац што Србија на свим међународним форумима подржава Иран. Он је додао и да ће Иран наставити да у истим форумима подржава Србију, као и да његова земља неће мењати свој став по питању Косова и Метохије. Он је председницу ПГП са Ираном упознао са ситуацијом поводом увођења санкција Ирану и навео да је ирански народ спреман да плати високу цену ради очувања своје независности.

Он је још једном захвалио српском народу који је остао уз Иран и поред спољних притисака и истакао да јачање веза парламентараца доприноси бољем упознавању два народа и доводи до унапређења билатералних односа. Он је упознао председницу ПГП са Ираном и са иницијативом Централне банке Ирана да са Народном банком Србије потпише споразум како би се превазишли проблеми у платном промету, али и са иницијативном за размену посета привредних комора и унапређење сарадње у области туризма.

У парламентарној делегацији Исламске консултативне скупштине Исламске Републике Иран били су и потпредседник Одбора интерних регулатива и закона Абас Папизаде Баланган и члан Одбора Али Акбари.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5