Уторак, 27. децембар 2011.

Четрдесет прва седница Одбора за Kосово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију је на седници одржаној 27. децембра размaтрао Уредбу о контроли преласка административне линије према Аутономној покрајини Косово и Метохија, коју је донела Влада.


Седници су присуствовали министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф Преговарачког тима Владе Србије за дијалог с Приштином Борислав Стефановић, са сарадницима. У раду Одбора учествовали су и председници четири српске општине са севера Косова, начелник Косовско-митровачког округа и представник Скупштине заједница општина КиМ.

Обраћајући се члановима Одбора, Борислав Стефановић је истакао да иза постигнутих договора стоји целокупна Влада Србије и оценио да постизањем споразума о преласку административне линије ни на који начин нису угрожени Устав и закони Србије. Посебно је нагласио да ниједним договором у дијалогу са Приштином није призната независност Косова. Стефановић је поновио да је дијалог са Приштином једини начин за решење проблема на Косову и да су његов циљ заштита Срба и заштита државних интереса.

У вишечасовној расправи изнета су различита мишљења и супротни ставови о постигнутим споразумима у дијалогу Београда и Приштине. Чланови Одбора из опозиционих странака и представници Срба са севера Косова изнели су оцену да је уредба о прелазима противуставна, антидржавна и неприхватљива за грађане покрајине и да се овом уредбом признаје независно Косово, док су други чланови Одбора оценили да ниједним постигнутим споразумом у Бриселу није прекршен Устав. Такође је поново затражено сазивање седнице Народне скупштине, јер је то, како је речено, право место за расправу о Косову и једино место где представници Владе могу да добију подршку или да им она буде ускраћена.

Учествујући у расправи, председници општина са севера Косова подржали су референдум на коме би се Срби изјаснили да ли прихватају интеграцију у косовске институције.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић је оценио да је најављени референдум непотребан и да неће решити проблеме. Поручио да уместо референдума, којим се још више компликује и овако тешка ситуација на КиМ, Срби са Косова пажњу треба да усмере на очување институција државе Србије, а тиме и опстанак српског народа.

Седница Одбора завршена је без гласања о закључцима који су предложени у вези са Извештајем о досадашњем току дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини и постигнутим договорима у областима универзитетских диплома и интегрисане контроле административне линије, јер није било кворума.

Седници је председавао председник Одбора Љубомир Краговић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја