Среда, 5. октобар 2011.

Четрдесет пета седница Одбора за индустрију

На седници одржаној 5. октобра, чланови Одбора за индустрију разматрали су Извештај о раду Министарства животне средине, рударства и просторног планирања – Сектора рударства и геологије за период од 1. јануара до 30. јуна 2011. године.


Седници је председавао председник Одбора Милорад Буха, а седници су присуствовали државни секретар и помоћник министара животне средине, рударства и просторног планирања Златко Драгосављевић и Зоран Теодоровић.

Државни сeкретар Драгосављевић обавестио је присутне о активностима Сектора у протеклих шест месеци. Драгосављевић је навео да је завршен рад на изради Нацрта закона о рударству и геолошким истраживањима; да су настављене активности око израде друге фазе Стратегије управљања минерално сировинског комплекса, која ће представљати системски оквир за развој рударске индустрије Републике Србије; да је започета израда Правилника о садржини рударских пројеката, а да је у припреми још седам правилника, као и нацрт за 15 инвестиоционих пројеката за развој рударства, који ће обухватити како отварање и развој нових лежишта тако и инвестиције и развој постојећих рудаских капацитета. Такође, Драгосављевић је обавестио чланове Одбора да је започело пресељење насеља и премештање гробља у Вреоцима, чиме ће се створити услови за несметану производњу угља, почев од 2012. године. Сектор је у првој половини 2011. године одобрио извођење геолошких истраживања минералних сировина на територији Србије, на укупно 83 истражних поља, од којих су 34 одобрења за нова истраживања. Напомињући рад инспекцијског надзора, Драгосављевић је нагласио да је расположив број рударских инспектора пет а геолошких два, што није довољан број да би се извршио инспекцијски преглед свих предузећа. Као најважније инвестиције у јавним предузећима у 2010. години, Драгосављевић је навео улагања у оквиру ЕПС-а, подземне експлоатације угља у рудницима Рембас, Соко, Јасеновац, Лубница и Штаваљ, као и улагања у РТБ Бор.

У наставку седнице, чланови Одбора разменили су мишљења о раду Сектора рударства и геологије и постављали питања присутним гостима.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
субота, 20. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја