11. децембар 2019. Учесници радионице

11. децембар 2019. Учесници радионице

Среда, 11. децембар 2019.

Радионица Фокус групе за праћење имплементације циљева одрживог развоја Народне скупштине на тему самопроцењивости родне осетљивости парламента

Фокус група за праћење имплементације циљева одрживог развоја Народне скупштине одржава дводневну радионицу на тему „Самопроцењивост родне осетљивости парламента“.


Експерт ИПУ за самопроцењивање и фасилитатор Радионице Мег Мун, на почетку свог излагања подсетила је да Интерпарламентарна унија континуирано негује и подржава јаку парламентарну сарадњу, решавање несугласица мирним путем, а као један од основних задатака наводи и рад на спречавању сваке врсте дискриминације.

„Под јаким парламентом подразумевам делотворан, доступан и транспарентан представнички дом, у коме ће жене бити поштоване и неће бити оптерећене проблемом дискриминације“, објаснила је Мун.

Према њеним речима структура парламента треба да одговара потребама и мушкараца и жена, а родно сензитивне реформе су могуће само ако се у процес укључи читаво друштво.

Мег Мун истакла је позитивне промене у проценту заступљености жена у политици у Републици Србији, узимајући у обзир сва три нивоа власти. Она је нагласила да није сва важност у бројевима, већ да је битна истинска партиципација, као и број жена на руководећим позицијама.
„Србија се може похвалити тиме да и извршна и законодавна власт на највишим функцијама имају управо жене. Битно је наставити овај позитиван тренд, који неће бити само тренутна случајност“ , закључила је Мун.

Радионици су, поред координатора Фокус групе др Милорада Мијатовића, присустовали и дали своје мишљење и предлоге народни посланици Нада Лазић, Елвира Ковач, Стефана Миладиновић, Наташа Ст. Јовановић, Драгомир Карић, Дубравка Филиповски, Љиљана Малушић, Горан Ковачевић, Бранимир Јовановић и др Предраг Јеленковић.

Током дводневног рада, народни посланици ће се кроз пет сесија бавити темама присуства и позиције жена у парламенту, капацитетима правног оквира да спроведе политику равноправности, као и улози мушкараца у целом процесу.

У оквиру радионице биће представљен и састав и радно окружење скупштинске стручне службе и њихова искуста из родно осетљиве перспективе. Главна питања ове сесије биће заступљеност жена на руководећим позицијама, али и представљање механизама који ће омогућити запосленима постизање равнотеже између радних и породичних обавеза.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја