Уторак, 7. фебруар 2012.

Четрдесет трећа седница Одбора за Косово и Метохију

На седници Одбора за Косово и Метохију, која је одржана 7. фебруара, разматран је Извештај о активностима Владе Републике Србије на стабилизовању ситуације на Косову и Метохији у периоду од 1. новембра 2011. године до 31. јануара 2012. године.


Представљајући Извештај, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је у протеклом периоду Влада успела да ублажи тензије и значајно допринесе одржању мира, као услову опстанка грађана Србије на Косову и Метохији, наводећи да је посебна пажња посвећена положају Срба јужно од Ибра.

Влада трага за мирним решењем свих проблема на Косову и Метохији и у наредном периоду наставиће дијалог са привременим институцијама у Приштини, како би се створили бољи услови за живот свих грађана у Покрајини.

Министар Богдановић је рекао да је за успешно решавање тешке ситуације у Покрајини веома важна сарадња са међународном заједницом и да је, захваљујући тим контактима, спречена самовоља Приштине и даље погоршање ситуације на северу Косова. Поновио је став Владе да референдум у неколико општина на северу Косова штети државним интересима Србије и слаби њену преговарачку позицију.

Чланови Одбора критиковали су Извештај Владе о ситуацији на Косову и Метохији, наводећи да не одражава реалну слику. Они су подржали одржавање референдума у четири општине на северу Косова, наводећи да ће се после референдума видети да ли су Срби са севера Косова против косовских институција и свега што је Влада договорила са Пришином.
Н
акон расправе, у којој је изнет већи број примедаба на рад Владе, Одбор је већином гласова одлучио да не прихвати Извештај о активностима Владе Републике Србије на стабилизовању ситуације на Косову и Метохији.

Седници је председавао Љубомир Краговић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2