6. октобар 2016. Шеф преговарачког тима Тања Мишчевић у разговору са члановима Одбора за европске интеграције

6. октобар 2016. Шеф преговарачког тима Тања Мишчевић у разговору са члановима Одбора за европске интеграције

Четвртак, 6. октобар 2016.

Члановима Одбора за европске интеграције представљени модел мониторинга и извештавања за поглавља 23 и 24

Чланови Одбора за европске интеграције упознали су се данас са моделом мониторинга и извештавања за поглавља 23 и 24, а који су договорени са представницима Европске комисије.


Модел мониторинга и извештавања представила је шеф преговарачког тима Републике Србије Тања Мишчевић, која је истакла да ће поглавља 23 и 24, бити отворена до самог краја преговарачког процеса, и која уз Поглавље 35 представљају контролна поглавља са утицајем на читав ток преговора. Она је додала да је са Европском комисијом договорен начин и динамика извештавања о спровођењу акционих планова, информисање о испуњености усклађивања нормативног оквира и разумевање прелазних мерила за поглавља.

Мишчевић је истакла да ће, поред интерних механизама извештавања, који су квартални за Поглавље 23 и месечни за Поглавље 24, Србија извештавати Европску комисију о спровођењу акционих планова два пута годишње, а на захтев земаља чланица ЕУ достављати и ванредне извештаје. Такође, након овогодишњег Извештаја Европске комисије о напретку, следећи ће бити представљен 2018.године, док ће у међувремену постојати краћи извештаји за додатно информисање земаља чланица ЕУ, што представља додатни инструмент праћења, додала је Мишчевић.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић поручила је да су за садашњу фазу у процесу европских интеграција заслужне све Владе које су годинама уназад радиле на овом процесу. Она је подсетила чланове преговарачког тима и руководиоце преговарачких група по поглављима на шаролик састав Народне скупштине у овом сазиву, који укључује и евроскептичне политичке опције, али и на улогу Народне скупштине, Одбора и Националног конвента за ЕУ у процесу утврђивања преговарачких позиција по поглављима.

Тепић је истакла да ће Одбор додатно интензивирати своју надзорну улогу, посебно над спровођењем мера, као додатак интерном извештавању о напретку и реализацији акционих планова. Она је информисала шефа преговарачког тима да ће се интензивирати и парламентарни контакти са колегама из Естоније, земље која ће наредне године председавати Савету ЕУ.

Чланови Одбора, руководиоци преговарачких група за поглавља 23 и 24 и представници Националног конвента за ЕУ разменили су мишљења о конкретним питањима везаним за извештавање, али и будућим активностима које ће се наћи пред Одбором за европске интеграције.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора Александар Стевановић, Весна Марковић, Елвира Ковач и Звонимир Ђокић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3