Уторак, 11. октобар 2011.

Тринаеста седница Радне групе за права детета

Радна група за права детета одржала је седницу 11. октобра на којој је разматран Полугодишњи преглед рада и договорене активности у периоду октобар-децембар 2011. године.


У својству председавајуће Радној групи, председница Народне скупштине оценила је да је Радна група успешно реализовала активности предвиђене Планом рада за ову годину, чиме је допринела побољшању квалитета појединих закона који се односе на заштиту права детета.

Председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић предложила је да се у октобру у Народној скупштини организују јавна слушања о здравственој заштити адолесцената и о искуствима у спровођењу Закона о основама система образовања и васпитања, у делу који се односи на инклузију. Како је предвиђено, до краја године биће одржана и јавна слушања о положају и понашању жена и деце у Србији, са аспекта кажњавања деце и о значају раног развоја детета, истакла је председница Народне скупштине.

Заменица директорке Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Лесли Милер истакла је значај организовања јавног слушања о Закључцима и препорукама Комитета УН поводом Извештаја Србије о примени Факулатативног протокола о продаји деце, дечјој проституцији и дечјој порнографији.

Члан Радне групе Милица Војић-Марковић обавестила је Радну групу да је 7.и 8. октобра у Новом Саду одржан семинар на коме је представљен приручник за парламентарце о остваривању права деце са инвалидитетом у Србији. Том приликом парламентарци су упознати са проблемима у спровођењу закона о основама система образовања и васпитања, о социјалној заштити и о здравственој заштити.

Чланови Радне групе прихватили су предложене измене и допуне Плана рада за ову годину.

Поред тога, Радна група за права детета упозната је са Завршним документом са конференције у Јеревану и обавезама које проистичу из њега за нашу земљу. Усвојили су и Извештај о надзору над Законом о основама система образовања и васпитања, у сегменту инклузивног образовања.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31