Понедељак, 4. јул 2011.

Дванаеста седница Радне групе за права детета

На седници Радне групе за права детета, одржаној 4. јула, којој је председавала председница Народне скупштине и председавајућа Радне групе за права детета, проф. др Славица Ђукић-Дејановић, представљен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, који се налази на дневном реду Шестог ванредног заседања Народне скупштине у 2011. години.


Седници су присуствовале помоћница министра просвете и науке, Весна Фила, заменица Заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић и представнице УНИЦЕФ-а.
Представница Министарства просвете и науке је, презентујући Предлог закона, навела да је неопходно прилагодити неке одредбе постојећег закона савременим токовима образовања, али и ускладити их са одредбама Закона о изменама и допунама Закона о високом бразовању и Закона о заштити података о личности. Овим Предлогом закона уређује се одговорност ученика, у смислу да се смањује број дозвољених неоправданих изостанака и утврђује да у васпитно-дисциплинском поступку ученик мора бити саслушан и мора да да писану изјаву, а да се поступак покреће најкасније у року од 60 дана од учињене теже повреде обавеза ученика.
Предложене измене односе се и на суспензије лиценце наставнику, стручном сараданику и васпитачу, указала је представница Министарства.
Заменица Заштитника грађана за права детета је истакла да постоје размимолилажења у ставовима Заштитника грађана са појединим предложеним одредбама, по питању заштите дечијих права и да неке предложене измене доводе до снижавања нивоа заштите детета.
У наставку седнице, уследила је расправа, у којој су чланови Радне групе дали одређене сугестије у циљу да се Предлог закона учини што квалитетнијим. Сложили су се да рок за покретање дисциплинског поступка треба скратити на 30 дана, зато што за дете није добро да толико дуго у неизвесности чека покретање поступка, као и да је непримерено прописивање обавезе да ученик даје писану изјаву у оквиру васпитно-дисциполинског поступка, јер је то најосетљивији део поступка и када је реч о пунолетним особама. Чланови Радне групе изнели су став и да је потребно оставити могућност да ученички парламент оцењује квалитет уџбеника, као и да буде благовремено и квалитетно информисан о правима и обавезама ученика.
У наставку, председница Народне скупштине и председавајућа Радне групе за права детета, проф. др Славица Ђукић-Дејановић обавестила је чланове Радне групе да ће 11. јула 2011. године, представнице Центра за породични смештај деце – Клуб хранитеља из Милошевца, посетити Дом Народне скупштине и позвала их да се састану са гошћама.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја