Уторак, 29. јануар 2008.

Тринаеста седница Одбора за иностране послове

На седници одржаној 29. јануара, чланови Одбора за иностране послове обавили су разговор са новоменованим амбасадорима Србије при Светој столици др Владетом Јанковићем и у Краљевини Белгији Радомиром Диклићем.На седници одржаној 29. јануара, чланови Одбора за иностране послове обавили су разговор са новоменованим амбасадорима Србије при Светој столици др Владетом Јанковићем и у Краљевини Белгији Радомиром Диклићем. Седници је председавао др Драгољуб Мићуновић.

Излажући план свог будућег деловања, амбасадор Јанковић је истакао да у односима наше земље са Ватиканом нема отворених питања, захваљујући ефикасном и конструктивном раду наше амбасаде у протеклом периоду, и додао да ће настојати да успостави континуитет са оним што је до сада чињено.

Амбасадор Јанковић је нагласио да се Ватикан није изјашњавао у прилог независности Косова и Метохије, већ за компромисно решење које би задовољило интересе свих страна. Зато ће у својим будућим активностима настојати да учини све како би став Ватикана био благонаклон или бар неутралан приликом решавања тог питања. По његовој оцени, изузетно је важно да Света столица не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије и “да искористи свој огроман утицај да што мање земаља и што касније приступи признавању”.

Поред тога, амбасадор Јанковић је истакао да је за наше државне интересе веома важно што Ватикан има јасно изражене резерве према Хашком трибуналу, што би могло да буде од користи за Србију. Међу потенцијално отворена питања Јанковић је навео питања папине посете Србији и склапања међудржавног уговора.

Нови амбасадор у Белгији Радомир Диклић истакао је да односи Србије и Белгије нису задовољавајући зато што их оптерећују питања решавања будућег статуса Косова и Метохије и нашег приближавања Европској унији Он је рекао да је Белгија дуго подржавала неко договорно решење статуса Косова и Метохије, а пошто оно није нађено, заузела је став да је најбоље решење примена Ахтисаријевог плана. Као једна од земаља оснивача Европске уније, Белгија доследно подржава њену спољну политику, па ће је следити и по том питању.

Када је реч о придруживању Србије Европској унији, Белгија подржава став Холандије да без пуне сарадње са Трибуналом у Хагу не може да се потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, истакао је амбасадор Диклић. Он је, такође, рекао да има много неискоришћеног простора за повећање робне размене са Белгијом, с обзиром на то да је њена привреда једна од најотворенијих у свету и да у њој имају седиште многе мултинационалне компаније.

Председник Мићуновић обавестио је чланове Одбора о иницијативама за посете међу којима су позиви за учешће Народне скупштине на Колоквијуму Скупштине Западноевропске уније, који се одржава у Љубљани 4. и 5. марта, под називом “2008.-одлучујућа година за западни Балкан “, као и 68. Роуз –Рот семинар који ће се, у организацији ПС НАТО, одржати у Бакуу, Азербејџан, од 6. до 8. марта. Осим тога, од 21. до 25. априла Народну скупштину посетиће председник Одбора за цивилну димензију безбедности и председник Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете Одбора за одбрану и безбедност ПС НАТО.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2