Уторак, 15. јануар 2008.

Дванаеста седница Одбора за иностране послове

На седници одржаној 15. јануара, чланови Одбора за иностране послове обавили су разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Републици Словенији Предрагом Филиповим, пре одласка на дипломатску дужност.На седници одржаној 15. јануара, чланови Одбора за иностране послове обавили су разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Републици Словенији Предрагом Филиповим, пре одласка на дипломатску дужност. Седници Одбора председавао је др Драгољуб Мићуновић.

Амбасадор Филипов је истакао да ће током свог председавања Европском унијом Словенија акценат ставити на решавање више питања која су везана и за Србију. Настојећи да се наметне као члан ЕУ задужен за праћење придруживања земаља западног Балкана, као модератор и тумач њихових интереса, Словенија заступа “политику отворених врата“ за пријем ових земаља у ЕУ. Она ће се ангажовати да се договор држава чланица ЕУ из Солуна 2003. године освежи, а “солунска агенда” учини атрактивнијом и подстицајнијом убрзањем пријема ових земаља у Европску унију, рекао је амбасадор Филипов.

Он је најавио више састанака словеначких са европским званичницима, међу којима и са новим главним тужиоцем Хашког трубунала Сержом Брамерцом, уочи потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ. Осим тога, Словенија ће организовати састанак министара иностраних послова европских земаља чланица Контакт групе о Косову, настојећи да у току свог мандата допринесе убрзаном решавању тог питања.

Билатералне односе између две земље Филипов је позитивно оценио, али је нагласио да предстоји решавање неких за Србију битних отворених питања. Најважније међу њима је признавање Србима статуса националне мањине, као и решавање статуса неколико хиљада тзв “избрисаних лица”, Срба који су рођени ван Словеније, али су тамо стално настањени. Као један од важних задатака навео је скоро отпочињање преговора о потписивању споразума о социјалном и пензијском осигурању, којим треба да се реше животна питања великог броја грађана Србије који су радили у Словенији.

Чланови Одбора подржали су излагање амбасадора Филипова, уз оцену да наши односи са Словенијом морају да буду “пажљиво дефинисани”.

Председник Мићуновић обавестио је чланове Одбора о приспелим позивима за учешће сталних делегација Народне скупштине и народних посланика у раду више међунардних организација. Тако ће наше делегације учествовати на састанку Трећег одбора Парламентарне скупштине Медитерана, који се одржава на Малти 7. и 8. фебруара и на зимском заседању ПС ОЕБС-а у Бечу 21. и 22. фебруара. Председници одбора за иностране послове и за одбрану учествоваће на конференцији која ће окупити председнике ових одбора парламената земаља чланица НАТО, земаља које припадају Јадранском партнерству и Партнерству за мир, а одржава се у Скопљу од 17. до 19. фебруара.Конференција носи назив “НАТО, Букурешт и даље од тога-улога парламентарних одбора за инострану политику и одбрану у остваривању циљева и политике НАТО”. Поред тога, чланови наше делегације учествоваће на два састанка који организује ПС Црноморске економске сарадње и то, прво, на заседању Одбора за припрему и ревизију буџета ПС ЦЕС-а, у Истамбулу, од 25. до 27. фебруара, када се одржава и састанак Бироа ПС ЦЕС у проширеном саставу, а поводом обележавања 15.годишњице ове организације. Затим ће бити одржана седница Одбора за економију, трговину, технологију и питања животне средине ПС ЦЕС-а у Тирани, 5. и 6. марта.

Одређен је и члан Одбора који ће 17. јануара учествовати у разговору делегације Народне скупштине са делегацијом Заједничке комисије за људска права, права детета, младе, имиграцију, избеглице, азил и етику Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, која ће посетити Србију.

На овој седници, чланови Одбора прихватили су више извештаја о реализованим парламентарним посетама, сусретима и разговорима.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2