4. октобар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом немачког Бундестага

4. октобар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом немачког Бундестага

Уторак, 4. октобар 2016.

Очекујемо отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ до краја године

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас са делегацијом немачког Бундестага, коју предводе Миделберг Матиас (Middelberg Mathias), члан Oдбора за финасније и председавајући Покрајинске групе Доње Саксоније ЦДУ – ЦСУ у немачком Бундестагу и Стефан Албани (Stephan Albani), председавајући парламентарне групе пријатељства са Југоисточном Европом.


Председница Одбора Мариника Тепић захвалила је немачким колегама на подршци Бундестага политици проширења ЕУ и процесу европских интеграција Србије. Она је истакла да су јуче достављене преговарачке позиције за поглавља 25 и 26, које ће се разматрати на Одбору за европске интеграције, Одбору за културу и информисање и на Одбору за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво како би се о њима одбори изјаснио пре слања у Брисел.

Тепић је упознала делегацију Бундестага са улогом Народне скупштине и Одбора у преговарачком процесу, као и сарадњом са цивилним сектором, који делује кроз Национални конвент за ЕУ.

„У овом моменту Србија је отворила најзначајнија преговарачка поглавља са ЕУ, поглавља 23 и 24, а не мање значајно је и поглавље 35, на чије праћење и испуњавање знамо да колеге из Бундестага обраћају нарочиту пажњу. Поред тога отворено је и поглавље 32. Очекујемо и сагласност за отварање поглавља 5, 25 и 26, до краја ове године, која су технички спремна и за отварање“, навела је Тепић.

Председница Одбора за европске интеграције поручила је немачким колегама да Србија остаје привржена миру и стабилности на Западном Балкану и најавила блиску сарадњу са ресорним одборима парламената у региону. Такође, она је нагласила и да је Србија показала спремност у решавању мигрантске кризе са аспекта поштовања људских права.

Делегација немачког Бундестага поздравила је отварање првих поглавља у преговарачком процесу Србије и ЕУ, а посебно учешће невладиног и цивилног сектора у том процесу. Немачки посланици потврдили су своју подршку Србији на европском путу и указали на чињеницу да је Балкан од њиховог посебног интереса, те да је битно решити све проблеме, јер без сарадње нема заједничког напретка, што се видело и на примеру заједничког решавања мигрантске кризе.

Састанку са делегацијом немачког Бундестага присуствовали су, поред председнице Тепић и чланови Одбора Душица Стојковић, Жарко Мићин, Весна Марковић, Александар Стевановић, Хаџи Милорад Стошић и Елвира Ковач.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4