14. октобар 2019. Обраћање генералног секретара Народне скупштине Срђана Смиљанића на састанку Асоцијације генералних секретара парламената ИПУ

14. октобар 2019. Обраћање генералног секретара Народне скупштине Срђана Смиљанића на састанку Асоцијације генералних секретара парламената ИПУ

Понедељак, 14. октобар 2019.

Генерални секретар Народне скупштине се обратио на састанку Асоцијације генералних секретара парламената ИПУ

Генерални секретар Народне скупштине Срђан Смиљанић обратио се на састанку Асоцијације генералних секретара парламената, на 141. заседању Интерпарламентарне уније, која се одржава у Београду.


Смиљанић је истакао да су теме као што су контролна улога парламента, отвореност парламента и доступност парламента особама са инвалидитетом, којима ће се бавити учесници 141. заседања ИПУ, од изузетног значаја.

Генерални секретар Народне скупштине је указао да је Србија по свом уставном уређењу парламентарна демократија и да су процедуре и уређене институције са снажним парламентом у својој основи, суштински битне за стабилну и јаку парламентарну демократију. Он је навео и да парламентаризам у Србији има дугу традицију, од почетка 19. века, а да је Парламент, улогу какву данас има, добио Уставом из 1903. године. Ипак, институције, процедуре и стандардe који чине парламентарну демократију, неопходно је стално унапређивати, како би се одговорило на савремене изазове, указао је Смиљанић.

Он је учеснике састанка упознао са положајем, структуром и надлежностима Народне скупштине, а посебно се осврнуо на савремене изазове, са којима се суочава Народна скупштина, као и остали парламенти у свету. То су питање отворености, веће укључивање грађана у рад парламента и рад на унапређењу представничке и контролне улоге парламента.

У погледу транспарентности, Смиљанић је истакао да је Народна скупштина по оцени бројних истраживања једна од најтранспарентнијих државних институција у Републици Србији. Седнице Народне скупштине се преносе у директном преносу на националном јавном сервису и нашој интернет странци, што је случај и са седницама одбора и других радних тела, седницама одбора ван седишта Народне скупштине, јавним слушањима, конференцијама за новинаре и другим активностима Народне скупштине.

Генерални секретар је у свом обраћању навео и да је Народна скупштина више пута споменута као пример добре праксе у Глобалном парламентарном извештају за 2017. годину, коју заједно припремају ИПУ и UNDP (Global Parliamentary Report 2017).

Када говоримо о перспективама даљег развоја Народне скупштине и Службе, треба да имамо у виду Агенду 2030 Уједињених нација и посебно шеснаести циљ - „Мир, правда и снажне институције“, навео је Смиљанић. „Наш одговор пред изазовима будућих времена треба да буде управо у имплементацији овог циља и изградњи добре и одговорне управе, снажног парламента и јачање других институција, усавршавања изборног процеса и свакодневно настојање да се повећа поверење грађана у Народну скупштину“, закључио је своје излагање Срђан Смиљанић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2