Среда, 22. мај 2013.

Посланица Парламента Велике Британије посетила Народну скупштину

Посланица Горњег дома Парламента Велике Британије и председница Парламентарне радне групе за реформу политике борбе против наркотика бароница Моли Мичер (Baroness Molly Meacher), посетила је данас Народну скупштину где је, у одвојеним сусретима, разговорала са члановима Одбора за здравље и породицу, Одбора за одбрану и унутрашње послове, као и са члановима Делегације НСРС у Интерпарламентарној унији.


У сусрету са председником Одбора за здравље и породицу проф. др Душаном Милисављевићем и чланом Одбора др Браниславом Блажићем заједнички је констатовано да Србија по свом географском положају представља транзитну земљу кроз коју се дрога кријумчари у Западну Европу.
Душан Милисављевић je у разговору истакао да, упркос чињеници да у Србији постоји велики број младих људи који су зависници од дрога, ипак није забележен тренд раста злоупотребе дрога у нашој земљи. Он је изразио подршку напорима које Велика Британија чини у борби против злоупотребе дрога и оценио као веома корисно предстојеће учешће сталне делегације Народне скупштине Србија на заседању ИПУ 2016.године које ће, између осталог, бити посвећено и овој теми.
Посланица британског Парламента Моли Мичер рекла је да је потребно радити на смањивању потребе за дрогама у Западној Европи како би се смањио и транзит дрога кроз Србије, а то ће, како је нагласила, бити један од циљева у наредном периоду.
Члан Одбора Бранислав Блажић истакао је да је у Србији потребан централизован приступ решавању проблема злоупотребе и трговине дрогама, као и да је неопходно приступити изради нове стратегије у овој области.

Трговина и кријумчарење дроге биле су главне теме разговора и током сусрета чланова Одбора за одбрану и унутрашње послове Игора Бечића, Константина Самофалова и Мирослава Петковића са посланицом британског Парламента. Чланови Одбора јединствено су оценили да је трговина дрогом најзаступљенији облик криминала у Србији, као и да Србија жели да се што интензивније укључи у борбу против ове врсте криминала.
Посланица британског Парламента Моли Мичер говорила је о раду на европској координацији иницијативе Организације америчких земаља на ревизији постојећих међународних механизама у сузбијању наркотика. Она је навела да жели да охрабри Србију у борби против наркоманије и посебно истакла неопходност да се интензивно ради на смањивању потражње за дрогом у Западној Европи.

Током сусрета посланице Горњег дома Парламента Велике Британије са чланицом сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Маријом Обрадовић, констатовано је да Србија, као транзитна земља може у великој мери помоћи у борби против нелегалне трговине наркотицима. Промена политике на глобалном нивоу и изналажење алтернативних начина и ефикаснијег приступа у борби против наркотика је неопходна, сложиле су се саговорнице и констатовале да на том пољу важан допринос дају иницијативе и активности које предузима Интерпарламентарна унија. Марија Обрадовић је упознала посланицу британског Парламента и са својим искуствима са учешћа на панелу посвећеном борби против трговине дрогом на 128. заседњу Интерпарламентарне уније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5