22. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић и амбасадор Краљевине Шпаније у Републици Србији Њ.Е. Раул Бартоломе Молина

22. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић и амбасадор Краљевине Шпаније у Републици Србији Њ.Е. Раул Бартоломе Молина

Четвртак, 22. септембар 2022.

Потврђени изванредни билатерални односи Краљевине Шпаније и Републике Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић и амбасадор Краљевине Шпаније у Републици Србији Њ.Е. Раул Бартоломе Молина заједнички су оценили да су Р. Србија и К. Шпанија пријатељске земље, између којих нема отворених питања. Потврђена је и међусобна подршка територијалном интегритету и суверенитету две земље.


Председник Народне скупштине др Орлић захвалио је Шпанији на јасној и континуираној подршци Србији на њеном европском путу, чији је крајњи циљ пуноправно чланство у Европској унији. Он је навео да је за Р. Србију веома важна снажна и принципијелна подршка К. Шпаније и по питању Косова и Метохије. У том смислу, истакао је да је „историјско обраћање председника Р. Србије Александра Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација, где је послао важну поруку – да је поштовање међународног јавног права и принципа суверенитета и територијалног интегритета држава чланица Уједињених нација од највеће важности и да представља темељне принципе на којима почива и сама организација УН.“

„Поносни смо што Србија показује принципијелан однос по овим питањима и што ту нема разлике између наше две државе“, оценио је др Орлић.

„За Србију је битно да се избори са изазовима узрокованим опасним и једностраним потезима Приштине, који на дневном нивоу угрожавају мир и стабилност у овом делу Европе,“, навео је председник Народне скупштине и додао да се Београд залаже за дијалог и за очување мира и стабилности за себе, као и за друге, у условима који нису лаки, те изразио захвалност Шпанији што разуме и подржава те напоре Србије.

Амбасадор Бартоломе Молина је нагласио да позиција Шпаније по питању Косова и Метохије неће бити промењена. Он је истакао и да Шпанија, као и њени грађани, снажно подржавају чланство Србије у ЕУ. Оценио је да је регионална иницијатива „Отворни Балкан“ веома важна са аспекта сарадње и европских интеграција Западног Балкана.

Саговорници су током разговора заједнички оценили да би успешан политички дијалог и разумевање који постоје између Р. Србије и К. Шпаније требало да буду праћени и адекватним трговинско-економским односима између две земље. У том смислу наглашена је важност историјске посете премијера Краљевине Шпаније Педра Санчеза Републици Србији, у јулу ове године, чији је разултат, између осталог, Предлог споразума између две земље који се тиче сарадње у области изградње инфраструктурних пројеката, на коме активно раде обе стране, а који би требало да буде потписан у новембру о.г. Саговорници су закључили да ће на тај начин додатно да се учврсти сарадња две земље.

„Овим Споразумом се стварају услови за увећање шпанских инвестиција и промоцију Србије као добре дестинације за инвестирање“, навео је амбасадор Бартоломе Молина.

Председник Народне скупштине др Орлић је указао да се економска сарадња и прогрес који из ње проистиче налазе међу најзначајнијим елементима државне политике.

На састанку су размењена мишљења и о могућностима за даље унапређење међупарламентарне сарадње, сарадње у области културе, али и туризма, која је олакшана успостављањем директних летова између Србије и Шпаније.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 22. септембар 2022. | састанак председника Народне скупштине и амбасадора Краљевине Шпаније 22.09.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1