Среда, 2. октобар 2013.

Посланици Парламентарне скупштине Савета Европе о националној безбедности и приступу информацијама

Парламентарна скупштина Савета Европе данас је разматрала Извештај о националној безбедности и приступу информацијама.


Извештај се бави принципима транспарентности, укључујући приступ информацијама јавне администрације, за демократију и добру владавину уопште и посебно за борбу против корупције. У извештају се истичу легитимни, јасно дефинисани интереси националне безбедносне, као оправдан основа за задржавање информација. Истовремено, приступ информацијама чини значајну компоненту државне безбедности, тиме што омогућава демократско учешће, одговорно утврђивање политике и јавни надзор државних активности.
Шеф Сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, Александра Ђуровић, говорећи у пленуму нагласила је да парламентарна и правосудна надзорна тела играју кључну улогу у одржавању система контроле и баланса у сектору безбедности. Таква тела треба да су регулисана законом и да покривају све аспекте сектора безбедности. За земље чланице ЕУ не постоје обавезујући стандарди када су ове области у питању, али се истовремено од земаља кандидата захтева да испуне одређене стандарде. Одбор за контролу служби безбедности Народне скупштине за само годину дана од свог формирања предузео je све неопходне кораке на испуњењу захтева и стандарда ЕУ. Скупштински одбор има одличну сарадњу са Безбедносно информативном агенцијом како у погледу парламентарне контроле рада агенције тако и у погледу значаја транспарентности рада агенције.
У наставку рада Парламентарне скупштине, очекује се сутрашњи наступ председника Томислава Николића пред посланицима Парламентарне скупштине Савета Европе за шта влада велико интересовање.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја