3. децембар 2018. Председник и чланови Одбора за европске интеграције у разговору са посланицима немачког Бундестага

3. децембар 2018. Председник и чланови Одбора за европске интеграције у разговору са посланицима немачког Бундестага

Понедељак, 3. децембар 2018.

Председник и чланови Одбора за европске интеграције разговарали са посланицима немачког Бундестага

Чланови Одбора за европске интеграције, на челу са председником Одбора Ненадом Чанком, разговарали су данас са посланицима немачког Бундестага Ренатом Алт и Јосипом Јуратовићем o евроинтеграцијама Рeпублике Србије, као и о питањима на спољнополитичком и унутрашњем плану.


На почетку састанка, Ненад Чанак истакао је да у парламенту постоји већинска подршка за процес приступања ЕУ. Истакао је да он, као председник Одбора за европске интеграције, долази из опозиционе партије, која такође подржава европски пут Србије.

По последњим истраживањима јавног мњења 55 одсто становништва подржава улазак Србије у Европску унију, а реформе више од 70 одсто становништва. Председник Одбора истакао је и да су последња дешавања на Косову и Метохији неповољна за цео Балкан и Европу, али да је став Републике Србије да се ово питање мора решавати мирним путем и дијалогом. Процес дијалога са Приштином успорило је кршење правила слободне трговине, од стране Приштине, увођењем такси од 100 одсто на робу из Србије, односно кршење одредаба Централноевропског уговора о слободној трговини, навео је Чанак.

Посланици Бундестага занимали су се на који начин два парламента могу да сарађују, односно да се умреже на различитим нивоима, како би се постигло јачање демократије, демократске структуре и рада парламентараца, те да ли Народна скупштина као законодавно тело активно контролише рад Владе Републике Србије. Интересовање су показали и за укључивање цивилних друштава у рад Народне скупштине, медијску слободу и подршку младима за укључивање у политички живот.

Такође, интересовали су се за сарадњу Министарства за европске интеграције и Одбора за европске интеграције, односно да ли постоје пројекти на којима заједнички сарађују. Посебно су се осврнули на све већи пораст кинеских инвестиција у области инфраструктуре на подручју читаве Европе.

Председник Одбора је истакао да Народна скупштина има своје механизме контроле рада Владе Републике Србије, али да постоји простор за додатно унапређење контролне функције парламента.

На тему укључивања цивилног друштва у процесу евроинтегрција, навео је пример Националног конвента о Европској унији, који окупља око 700 невладиних организација и са којима је Одбор сарађивао у поступку разматрања 20 предлога преговарачких позиција које је доставила Влада.

Чланица Одбора за европске интеграције Душица Стојковић, упознала је посланике Бундестага са демократским механизмима који постоје у Народној скупштини, поменувши истраживања ЦРТЕ, која показују да је Народна скупштина једна од најтранспарентнијих институција. Такође, навела је да кроз неформалне групе које постоје у Скупштини, попут Женске парламентарне мреже, Зелене столице и Економског кокуса, невладине организације учествују у процесу одлучивања.

Члан Одбора Наташа Вучковић, која је као представница опозиције, говорила о формалним посланичким групама у Народној скупштини, истакла је да владајућа већина, на разне начине омета рад опозиције и као пример навела је да је тренутно на дневном реду седница са 62 тачке, које се разматрају као једна, остављајући за исту, само пет сати за расправу. Навела је и Предлог за промену Устава који је ушао у скупштинску процедуру, а који се односи на промену судства, а за коју, по њеним речима, стручна јавност сматра да неће помоћи побољшању правосуђа. Истакла је и то да Народна скупштина до сада није расправљала о процесу европских интеграција на пленарним седницама, на шта се обавезала 2014. године.

На крају састанка закључено је да ће два парламента настојати да остваре директније контакте, како би се успоставила ближа сарадња како посланика, тако и стручних служби.

У разговору су учествовали и народни посланици Звонимир Ђокић и др Муамер Бачевац.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5