4. новембар 2021. Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС

4. новембар 2021. Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС

Четвртак, 4. новембар 2021.

Делегација НСРС при ПС ОЕБС учествовала на јесењем заседању ПС ОЕБС

Делегација Народне скупшине при ПС ОЕБС је учествовала на другом дану јесењег заседања ПС ОЕБС које је одржано у онлајн формату 4. новембра 2021. године.


Делегација је била у следећем саставу: Весна Марковић, шефица делегације, Душица Стојковић и Предраг Рајић, чланови делегације.

Други дан заседања је започео састанком Медитеранског форума. Медитерански форум има за циљ да унапреди медитеранску димензију рада Скупштине будући да је европска безбедност директно повезана са стабилношћи и безбедношћу у региону Медитерана. У оквиру Медитаранског форума се одржавају контакти са медитеранским земљама партнерима за сарадњу и спроводе се активности везане за подршку односима између медитеранског подручја и земаља региона ОЕБС.

Медитерански форум је модерирао Паскал Ализар, специјални представник ПС ОЕБС за медитеранске послове. Отварајући Медитерански форум, присутне учеснике је поздравила председница ПС ОЕБС Маргарета Цедерфелд. Она је у свом уводном говору скренула пажњу присутних на значај мултилатретализма и парламентарне дипломатије. Потом, скупу се обратио Адам Халацински, председавајући групе амбасадора за сарадњу са ОЕБС партнерима из региона Медитерана, који је упознао присутне са пројектима Борба против организованог криминала и Курс за младе политичке саветнике, који се уз финансијску помоћ ОЕБС спроводе у неким од земаља Медитерана партнерима ОЕБС.

Обраћања која су уследила била су од стране шефова делегација медитеранских партнерских земаља Алжира, Египта, Израела, Јордана, Марока, Туниса и Палестинког законодавног савета. Након њихових обраћања је отворена дебата учесника.

У другом делу дана, била је одржана парламентарна конференција на тему Тренутни безбедносни изазови: фокус на Авганистан. Конференцији је председавала Маргарета Цедерфелд, председница ПС ОЕБС. Учесницима су се обратили троје председника три генерална комитета ПС ОЕБС. Ричард Хадсон (САД), председавајући Комитета за политичка питања и безбедност, Пере Јоан Понс (Шпанија), председавајући Генералног комитета за економска питања, науку, технологију и животну средина и Серен Мауборњ (Француска), председавајућа Генералног комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања.

Амбасадорка Туле Урјола, директорка ОЕБС Центра за превенцију сукоба и заменик шефа Секретаријата ОЕБС је говорила о безбедносној ситуацији у Авганистану, уз напомену да ОЕБС мора бити део одговора, са фокусом на додату вредност која може бити пружену том циљу.

Током отворене дебате, која је уследила, учесници су разменили своје ставове на тему тренутних безбедносних изазова са фокусом на Авганистан. Душица Стојковић, чланица делегације Народне скупштине се обратила скупу и рекла да ће талас миграција који се прелива из Авганистана највише погодити земље које се граниче са Авганистаном, Ираном и Пакистаном, али ће се одразити и на Европу. Како је навела, од 2 милиона авганистанских избеглица, тренутно је у Ирану 780.000 и Пакистану 1,4 милиона. По њеним речима у Авганистану има више од 3 милиона интерно расељених лица којима је потребна хитна помоћ. Најургентнија је ситуација у пограничним областима са Пакистаном где су талибани практично имали власт већ дуже време, а поготово у руралним областима.

Душица Стојковић је констатовала да је након повлачења међународних трупа из Авганистана дошло до погоршања ситуације у области безбедности и људских права што захтева већу међународну активност. „Под влашћу талибана бити жена, девојчица, дете је јако тешко услед проблема не само са безбедношћу већ и са кршењем основних људских права и слобода, насиљем, злостављањем, као и са економском кризом која је погодила земљу“ истакла је Стојковић.

„Новац од међународне помоћи који чини 75 одсто јавне потрошње земље је “пресушио”. Други главни извор средстава су дознаке Авганистанаца који живе и раде у иностранству што је у просеку износило око 800 милиона долара годишње пре него што су талибани преузели власт. Очекује се и валутна криза јер све већи број Авганистанаца своју монету авгани претварају у долар што подиже цене свакодневних потрепштина, а снижава вредност авганија“ рекла је Душица Стојковић.

На крају излагања, Душица Стојковић је информисала учеснике да је Србијa потписала заједничку изјаву америчког Стејт департмента који је позвао све државе да поштују и подрже безбедан и организован одлазак страних држављана и Авганистанаца који желе да напусте земљу. Изјаву је потписало 120 земаља.

„И на крају, имајући у виду активну улогу и значај Парламентарне скупштине ОЕБС и њеног ад хок Комитета за миграције, нема сумње да је и у случају будућности Авганистана, али и свих погођених подручја и региона управо сада више него икада неопходна“ закључила је Душица Стојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2