20. април 2012. године Учесници 75. седнице Одбора за науку и технолошки развој, одржане у Клиничком центру Србије

20. април 2012. године Учесници 75. седнице Одбора за науку и технолошки развој, одржане у Клиничком центру Србије

Четвртак, 26. април 2012.

Седамдесет пета седница Одбора за науку и технолошки развој

Одбор за науку и технолошки развој је на седници, која је почела 11.априла, наставила се 20.априла и завршила 26.априла, размотрио Предлог закључака о разматрању Информације о питањима значајним за производњу радиофармацеутикa за позитронску емисиону томографију (ПЕТ) у Србији, коју је припремио Институт за нуклеарне науке ,,Винча“.


Чланови Одбора су са помоћником министра здравља проф. др Петром Булатом, државним секретаром у Министарству просвете и науке проф. др Радивојем Митровићем и научним директором Лабораторије за физику Института за нуклеарне науке „Винча“ др Небојшом Нешковићем разговоарали о постојећим проблемима између Института „Винча“ и Клиничког центра Србије, у вези са одређивањем локације за производњу циклотронских радиофармацеутика.
Седница је настављена 20. априла, изван седишта Народне скупштине, у Клиничком центру Србије. Наставку седнице су присуствовали министар здравља проф. др Зоран Станковић, помоћник министра здравља проф. др Петар Булат, помоћник министра просвете и науке проф. др Тибор Сабо, научни директор Лабораторије за физику Института за нуклеарне науке „Винча“ др Небојша Нешковић и представници клиничких центара. Разговарало се о могућностима налажења компромисног решења у вези са одређивањем локације за производњу циклотронских радиофармацеутика, које би било задовољавајуће и за Институт „Винча“ и за Клинички центар Србије. Чланови Одбора обишли су овом приликом Национални ПЕТ центар, који се налази у саставу Клиничког центра Србије, где постоји интересовање да се лоцира производња радиофармацеутика.
Председник Одбора Србољуб Живановић је, након обављене расправе, сазвао наставак седнице Одбора за четвртак, 26. април и позвао Министарство здравља и Министарство просвете и науке да обаве међусобне консулатције и договоре, како би изашли са заједничким, компромисним решењем овог проблема пред Одбор, који ће затим усвојити закључке.
У наставку седнице, 26.априла, председник Одбора информисао је чланове Одбора за науку и технолошки развој о допису Министарства просвете и науке и Министарства здравља у коме обавештавају Одбор да су дошли до заједничког закључка о производњи радиофармацеутика за позитронску емисиону томографију/ПЕТ/ у Републици Србији. У допису, који су потписали ресорни министри, наводи се да су министарства усагласила ставове Инсититуа за нуклеарне науке „Винча“ и Националног ПЕТ центра и закључила да је потребно створити услове за рад два циклотронска постројења, једног у Винчи, а другог у ПЕТ центру.
Имајући у виду да су ресорна министарства нашла заједничко решење уз подршку Одбора за науку и технолошки развој, чланови Одбора су констатовали поменути закључак.
Седници је председавао председник Одбора Србољуб Живановић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 2. децембар

Цео календар догађаја