Уторак, 18. септембар 2007.

Председник Дулић и представница генералног секретара УН Хина Јилани разговарали о заштити људских права у Србији

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација за за борце за људска права Хину Јилани, која се налази у посети Србији од 17. до 21. септембра.Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација за за борце за људска права Хину Јилани, која се налази у посети Србији од 17. до 21. септембра.

Главна тема разговора била је заштита људских права у Србији, законска регулатива и улога невладиних организација које се баве овим питањима. Хина Јилани је рекла да подржава напоре који се чине у Србији како би се успоставила боља веза власти и организација које се баве заштитом људских права и указала не потребу да се њихов рад јавно подржи. По њеној оцени, још не постоји довољан број институција у нашој земљи које се баве овим послом, иако је то приоритет за постконфликтна друштва.

У разговору је представница генералног секретара УН инсистирала да се посебно заштите они појединци и активисти организација које се баве људским правима, а који су повремено изложени претњама и нападима, што је у потпуности подржао и председник Скупштине. Он се такође сложио с оценом да парламент треба да буде отворен и да пружа већу подршку активностима невладиних организација, пре свега онима које су усмерене на заштиту људских права. Њихова улога у заштити тих права је важна, посебно кад се има у виду тешка ситуација и бројна кршења људских права на Косову и Метохији.

Председник Народне скупштине је упознао Хану Јилани са законском регулативом везаном за област људских права и нагласио да је у припреми закон којим се уређује рад невладиних организација. С тим у вези, изразио је наду да ће се Предлог закона о удружењима наћи на једној од следећих седница Скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2