29. септембар 2021. Посланичка група пријатељства са Словачком са амбасадором Словачке у Србији

29. септембар 2021. Посланичка група пријатељства са Словачком са амбасадором Словачке у Србији

Среда, 29. септембар 2021.

Посланичка група пријатељства са Словачком одржала састанак са амбасадором Словачке у Србији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Словачком, на челу са Угљешом Марковићем, одржали су данас састанак, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Словачке у Србији Њ.Е. Федором Росочијем. Теме разговора тицале су се унапређењу економске и културне сарадње две земље, али и европских интеграција Србије.


Председник ПГП Угљеша Марковић је на почетку састанка пожелео добродошлицу словачком амбасадору изразивши наду да ће овакви сусрети постати устаљена пракса и да ће, како је рекао, отворити нов простор за унапређење сарадње две земље на свим пољима. Председник ПГП је истакао развијене дипломатске односе, започете још 1918. године, а који су данас унапређени савременим узајамним политичким дијалогом. Искористио је прилику да се захвали на принципијелном ставу по питању Аутономне Покрајине Косова и Метохије, наводећи да Србија и даље покушава да успостави нормализацију односа и дијалог са приштинском страном, упркос актуелним провокацијама на административним прелазима Јариње и Брњак. На ту тему је истакао да је за Србе у Покрајини кључно формирање српских заједница.

У наставку разговора, председник је изразио захвалност Словачкој на подршци на мултилатералном плану, истакавши УНЕСКО и Интерпол, али и подршку коју пружа Србији на путу европских интеграција. Истакао је да је Србија за време словачког председавања Европском унијом отворила четири поглавља, и да је спремна за наставак јачања институција и усаглашавања закона са тековинама ЕУ. Нагласио је да је Словачка значајан економски партнер Србије и указао на простор за сарадњу у области енергетике, иновација и информатичког сектора, те у области трговине, одбране, образовања и културе. Марковић је говорио и о значајним посетама парламентараца две земље и додао да ПГП са Словачком броји 28 чланова.

Росочи се захвалио на подршци и залагању Посланичкој групи пријатељства за развијање односа две земље. Сложио се да простора за сарадњу има у области економије и на мултилатералном нивоу. Нагласио је да земље, без отворених питања као што су Србија и Словачка, треба да материјализују своје добре односе. Навео је да је у посети Србији недавно боравио министар одбране Словачке, те да ће Србију посетити и министар трговине ове земље, а све у прилог припреме за састанак Међувладиног комитета који ће бити одржан у Братислави, у новембру, ове године.

Амбасадор је додао да је став Словачке по питању Косова и Метохије остао непромењен, и да га се строго држе, а сложио се и са ставом да је дијалог једино компромисно решење за ову осетљиву ситуацију. Навео је и то да је његова главна порука да постоји огроман простор за сарадњу на међупарламентарном нивоу, коју ће пренети и председнику Народне скупштине Ивици Дачићу. Росочи је у разговору навео и положај националне мањине Словачке у Војводини, искористивши прилику да председнику уручио поклон уметника из Ковачице, као симбол сарадње две земље. Он је навео да се нада да ће наивна уметност из Ковачице, словачких уметника, бити уврштена на листу УНЕСКО.
Учешће у разговору узели су и остали чланови ПГП који су са амбасадором разговарали о инвестицијама, словачким предузећима који успешно послују у Србији, као и односу и подршци у мултилатералним организацијама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја