Четвртак, 30. јун 2011.

Посланичка питања у јуну

Народни посланици су 30. јуна 2011. године, у складу са чланом 205. став 1. Пословника Народне скупштине, поставили више питања Влади Републике Србије.


На постављена питања народних посланика одговарали су:министар здравља Зоран Станковић и министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Посланичка питања поставили су народни посланици: Велимир Илић, Бојан Ђурић, Милетић Михајловић, Жељко Томић, Драган Шормаз,Милован Радовановић, Жика Гојковић, Злата Ђерић, Зоран Остојић, Саша Дујовић, Милица Војић-Марковић, Добрислав Прелић, Олена Папуга, Мирослав Маркићевић, Милан Димитријевић, Момчило Дувњак, Даниела Ловрин-Гавриловић, Србољуб Живановић, Александар Југовић, Милан Николић, Зоран Красић и Гордана Поп-Лазић.

Народни посланик Велимир Илић поставио је питање зашто није урађен ребаланс буџета за реконструисану Владу. Зашто је буџетом издвојено само 36 милиона динара за елементарне непогоде које су задесиле Србију и шта ће Влада урадити по питању санације клизишта у Мрамору код Ниша, које је кренуло и порушило 17 кућа и тренутно угрожава још 80 кућа.

Министар Обрадовић је објаснио да се ребаланс ради када постоје економски разлози за тако нешто и ако буде било потребе, Влада ће ставити на дневни ред питање ребаланса. Обрадовић је додао да ће остала два питања проследити члановима Владе.

Народни посланик Бојан Ђурић је изнео мишљење да постоје разлози да се ради ребаланс буџета. Ово мишљење је образложио и чињеницом да је Народна скупштина усвојила Закон којим се предвиђа нова обавеза у буџету Србије од 10 милијарди динара. У вези са овом обавезом, Ђурић је упутио министрима питање, ког новаца ће се одрећи Министарство здравља и Министарство просвете и науке.

Министар Станковић је подсетио присутне да Министарство здравља има два пута мањи буџет у односу на 2007. годину, изразивши уверење да ће тражити изузеће Министарства по питању ових обавеза.

Народни посланик Милетић Михајловић упутио је питање председнику Владе и министарки правде, када ће Влада проследити измене и допуне закона којим се регулишу седишта и подручја судова и јавних тужилаштва у Србији, јер по мишљењу народног посланика је прошло већ довољно времена од усвајања овог Закона па се може говорити и о ефектима истог, као и да се изврше одређене анализе и евентуалне измене и допуне у смислу побољшања материје која је регулисана овим Законом.

Народни посланик Жељко Томић питао је министра Обрадовића, у одсуству министра за Косово и Метохију и министарке правде, каква је одговорност највиших државних функционера за изјаве у којима се предлаже да се Косово и Метохија поделе између Србије и Албаније, истакавши да је то у супротности са Уставом Републике Србије.

Министар Обрадовић рекао је да није у питању никакав предлог, већ став који је изнео Ивица Дачић. Он је позвао народног посланика да уколико сматра да је прекршен Устав поднесе пријаву надлежним органима.

Народни посланик Драган Шормаз је указао присутним члановима Владе да још није добио одговор на питање везано за Жежељев мост, а које је поставио министру Мркоњићу у новембру прошле године. Народног посланика је интересовало и докле је стигла реализација пројекта којим је Светска банка 2005. године одобрила кредит од 25 милиона долара Србији за реализацију пројекта консолидације наплате и реформе пензија и пензијске администрације у Србији.

Народни посланик Милован Радовановић поставио је питање Влади, обзиром да је Алексиначки рудник угља, поред Колубаре, највећи енергетски потенцијал у Србији, да ли можда постоји стратегија или план у вези отварања и почетка експлоатације истог, као и да ли постоји стратегија или план о експлоатацији шкриљаца, поготово у атару села Суботинца.

Министар Обрадовић је одговорио да ће питања проследити министру Оливеру Дулићу.

Народни посланик Жика Гојковић је поставио питање када ће ући у скупштинску процедуру закони о реституцији и отварању досијеа. Гојковића је интересовало и зашто град Сомбор није ушао на листу, која је сачињена у складу са Уредбом о условима и начину привлачења старних директних инвестиција.

Народна посланица Злата Ђерић је поставила питања у којим земљама Србија има економске дипломате или економске амбасадоре. Колико су они до сада коштали буџет Републике Србије, које инвеститоре су довели у Србију, да ли су омогућили фирмама из Србије да пласирају своје производе у иностранство и тиме подстакли извоз. Народну посланицу је интересовало и по којим законима се РТВ претплата наплаћује грађанима уз бројило за електричну енергију.

Народни посланик Зоран Остојић обратио се Влади са молбом да у будуће на посланичка питања Влади присуствује више министра који могу да одговоре на специфична питања из ресора својих министарстава. Остојић је апеловао да се оваква ситуација више не понавља.

Народни посланик Саша Дујовић је поставио питње министру Обрадовићу да ли ће ове године бити повећана квота за стипендију за децу палих бораца, односно инвалида. Дујовић је питао Владу шта ће предузети у вези са преиспитивањем приватизација. Министарки правде, Дујовић је упутио питање о ставу Касационог суда по питању наплате одштете војним инвалидима. Као допунско питање, народни посланик је питао министра Станковића да ли сви ратни ветерани могу и даље да се лече на ВМА.

Министар Обрадовић је истакао да државни факултети и те како излазе у сусрет и да помажу да један број деце ратних ветерана, или деце без родитеља, буду примљена на факутет без плаћања школарине, а на терет самих факултета. Министарство финансира више од 50 одсто студената на свим факултетима, већ годинама, додао је Обрадовић.

Министар Станковић је објаснио да је тенденција Министарства здравља да тамо где је започето лечење, буде и настављено у целом временском периоду за које је потребно, као и да нема одступања од такве политике која је и до сада примењивана.

Народна посланица Милица Војић-Марковић поставила је питање ко је крив за штету која је настала после невремена (24. јуна) праћеног јаким олујним ветром и градом величине ораха, које је погодило већи број општина у Србији и то Алексинац, Ариље, Лучане, Ивањицу, Ужице, Ниш и Чачак. Влада је понудила помоћ од 36,7 милиона динара, а народну посланицу је интересовало да ли постоји још средства у буџету за ове намене.Војић-Марковић је питала и шта се чекало са реорганизацијом противградне службе, када је закон донет на време.

Министар Обрадовић је указао да ће одговоре на постављена питања дати колеге из МУП-а.

Народни посланик Добрислав Прелић је тражио објашњење поводом Владине Уредбе од 3. јуна која се односи на регресирање репроматеријала и субвенцијама од 14. 000 динара на које имају право пољопривредна газдинства.

Министар Обрадовић је одговорио да ће питање проследити министру Душану Петровићу.

Народна посланица Олена Папуга упутила је питање министру културе, информисања и информационог друштва Предрагу Марковићу, а које се односи на медијску стратегију. Народну посланицу је интересовало и да ли ће ова стратегија изгледати онако како је предложена и да ли ће се уважити захтеви медијских кућа и захтеви националних савета националних мањина.

Министар Станковић је указао да док траје период јавне расправе могуће је изложити различите предлоге. Када буде завршена дискусија о томе, биће извршена анализа свих примедби које се доставе.

Народни посланик Мирослав Маркићевић је питао министра Обрадовића да ли је гласао, као члан Владе, за куповину вакцина. Маркићевић је питао и зашто остали министри и председник Владе нису дошли. У допунском питању, Маркићевић је питао министра просвете шта његово министарство предузима поводом заштите Срба у Црној Гори, јер се врши притисак да Срби прихвате црногорски језик, иако се, по незваничном попису у Црној Гор, преко 50 одсто грађана изјаснило да говори српским језиком.

Министар Обрадовић је одговорио да је приликом доношења свих одлука везано за набавку вакцина, Влада била једногласна. На друго постављено питање, Обрадовић је рекао да се чекају резултати пописа, како би се видело колико људи се изјаснило као Срби, поготово они који користе српски језик.

Народни посланик Милан Димитријевић поставио је питање министру Станковићу о делимичној несташици лекова у Србији.

Министар Станковић је поновио обећање да ће лекова бити, као и да наводи народног посланика да неће бити лекова, нису тачни. Он је додао да је министарство обезбедило да тржиште поседује све оне лекове који су потребни за лечење наших грађана.

Народни посланик Момчило Дувњак је питао Владу шта ће предузети по питању злоупотребе у Фудбалском савезу Србије. Он је поновио и питање како је направљена Кућа фудбала у Старој Пазови.

Министар Обрадовић је одговорио да ће питање проследити министрки Самарџић-Марковић, како би му одговорила на питање, водећи рачуна да се држава не меша у рад Фудбалског савеза Србије.

Народна посланица Даниела Ловрин-Гавриловић питала је министра здравља да ли зна колико има породица које нису у могућности да се лече у Србији. Министарки правде, народна посланица је упутила питање да ли има евиденцију која су укупна средства уплаћена у сврху лечења ових људи, као и на које жиро-рачуне, и да ли постоји могућност да се образује један жиро-рачун на који ће ићи сва средства намењена њиховом лечењу.

Министар Станковић је изнео податак да је регистровано 36 особа оболелих од ретких болести у нашој земљи и да још 4 одсто треба да буду регистровани. Он је објаснио да се тренутно формира јединствени регистар од 40 болесника који ће, по предлогу Министарства и у договору са председником Владе, покушати да поред постојећег фонда који финансира лечење ретких болести, добије део средстава и из фонда игара на срећу. Министар је изнео податак да је за лечење ''Батенове болести'', на годишњем нивоу потребно издвојити 250 хиљада евра.

Народни посланик Србољуб Живановић је поставио питање у вези са смењеном директорком предшколске установе ''Наше дете'' у Шапцу, која је након смене распоређена на место дечијег психолга у истој установи. Живановић је указао министру Обрадовићу да су родитељи деце која иду у тај вртић написали петицију којом желе да се та особа удаљи из те институције. Народни посланик поставио је питање и шта се дешава са директорком и власником фирме ''Мајсторовић дил'' која је оштетила за 24 милиона динара сељаке који су им продавали стоку, а нису били исплаћени од стране наведеног предузећа.

Министар Обрадовић је рекао да ће током наредне недеље доставити одговор у вези са предшколском установом ''Наше дете'', када прибави потребне информације и упозна се са извештајем надлежне инспекције.

Народни посланик Александар Југовић је питао министра просвете да ли сматра да је потребно да се у историјским уџбеницима нађе ревидирана објективна реална слика о генералу Михајловићу и стотинама хиљада његових сабораца.

Министар Обрадовић је указао народном посланику да ниједан министар не може утицати на садржај уџбеника који се пише, нити да га одобри или забрани. То раде компетентни људи, додао је Обрадовић.

Народни посланик Милан Николић је указао на велике материјалне штете у више општина у Србији, проузроковане временским непогодама. Он је изнео податак по коме је штета процењена на око 40 милиона евра, а Влада је својом одлуком наменила да тим општинама помогне са 35 милиона динара. Николић је истовремено затражио и питао Владу да ли има намеру да помогне оштећеним општинама и у противградној одбрани. Народни посланик је указао и на то да је овогодишња цена малине 80 динара, а прошле године је била 150.

Министар Станковић је објаснио да је помоћ од 35 милиона динара само прва помоћ Владе угроженим областима, а да ће након процене штете, сагласно материјалним могућностима, Влада помоћи санирању штете у већем материјалном износу.

Народни посланик Зоран Красић је указао министру Станковићу на проблеме у мањим и неразвијеним општинама по питању кашњења породиљских и трудничких боловања, додатака и накнада. Красић је указао министру Станковићу да је питање цене домаћих лекова такође и питање обезвређивања вредности Галенике пред приватизацију.

Министар Станковић се захвалио народном посланику на указаном проблему и изразо уверење да ће министарство учинити све да породиље добију све што им по закону припада, с обзиром на белу кугу која је присутна.

Народну посланицу Гордану Поп-Лазић је интересовало да ли је Влада упозната да је град Ниш, као локална смоуправа, отворио канцеларију у Бриселу, као и на основу ког закона је то учињено.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја