20. март 2023. Чланови Одбора за спољне послове са председником Одбора спољних послова Бундестага

20. март 2023. Чланови Одбора за спољне послове са председником Одбора спољних послова Бундестага

Понедељак, 20. март 2023.

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са делегацијом одржао састанак са председником Одбора спољних послова Бундестага

Чланови Одбора за спољне послове, на челу са председником Одбора Борком Стефановићем, данас су у Народној скупштини одржали састанак са председником Одбора спољних послова немачког Бундестага Михаелом Ротом, на ком су саговорници разменили мишљења о европским интеграцијама Републике Србије и о тренутној ситуацији у Европи.


Стефановић се на почетку састанка захвалио немачком колеги на прилици за састанак и прилици да чланови Одбора размене мишљења о актуелним темама у региону и Европи. Указао на недвојбену потребу за континуираном сарадњом са земљама које припадају Европској унији, као и подршци која Србији стиже из ових земља на њеном европском путу. Нагласио је да је питање европских интеграција Србије видно оптерећено дијалогом Београда и Приштине, али да ово питање и од националног значаја, ни под којим околностима не сме бити условљено признањем тзв. Државе Косово и њеног чланства у Уједињене нације. Указао је и на чињеницу да је за српску страну од круцијалног значаја формирање ЗСО у што краћем року, како би се одржао опстанак нашег народа, али и опстанак српске православне цркве на подручју Косова и Метохије. Стефановић је истакао је да Ротова посета стиже у добар час, с обзиром да се у Народној скупштини води дебата око неутралне позиције коју Србија покушава да одржи када су у питању сукоби Русије и Украјине и да би за њену већ оптерећену позицију, усаглашавање спољне политике са спољном политиком Европске уније, на најбољи начин помогло националне интересе државе и свих њених грађана. У наставку излагања председник Одбора за спољне послове и потпредседник Народне скупштине искористио је прилику да се захвали Немачкој на подршци у дијалогу између Београда и Приштине, економским улагањима у Србију и европским интеграцијама наше земље. Навео је и то да је за Народну скупштину веома битна фреквентност сусрета са колегама из ЕУ, као и разговори, искуства и ставови које се при оваквим сусретима размењују.

Рот се сложио да су међусобне посете од изузетне важности за народне посланике и чланове Владе. Истакао је да је за Србију битно да су европске интеграције питање консензуса, те да је и за Европску унију једнако штетно да Србија не буде у њеној заједници. Додао је и да је битно да Србија и Европска унија деле заједничке вредности, па у том смислу и усклађену спољну политику. Поздравио је регионалну сарадњу земаља Западног Балкана, која како је рекао, даје позитиван импулс помирењу региона и његовом даљем напретку. Изразио је забринутост да грађани Србије немају реалну слику када је реч о веома блиској сарадњи Србије и Европске уније, на свим нивоима, те додао да давање статуса кандидата Украјини и Молдавији, неће утицати на евроинтеграције Србије.

Чланови Одбора, међу којима су се нашли Марина Рагуш, Немања Јоксимовић, Адријана Аврамов, Угљеша Марковић, Ксенија Марковић и Ђорђе Микетић, истакли су да главни спољнополитички циљ Србије и даље остаје чланство у Европској унији, али и изразили различите политичке ставове када су у питању владавина права, слобода грађана, слобода медија, брзина и квалитет реформи које се спроводе у Србији. Чланови Одбора за спољне послове Народне скупштине изнели су заједнички став да Немачка јесте значајан партнер Србији по многим питањима, укључујући и економски аспект.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 9. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја