30. јануар 2023. Учесници састанка

30. јануар 2023. Учесници састанка

Понедељак, 30. јануар 2023.

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић одржао састанак са замеником амбасадора Немачке у Србији

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић данас је у Народној скупштини одржао састанак са замеником амбасадора Немачке у Србији Карстеном Мејером-Вифхаузеном, а централна тема разговора односила се ситуацију на Косову и Метохији и предстојаће седнице Народне скупштине.


Стефановић је објаснио да се очекује и званичан сазив седнице Народне скупштине у наредним данима, која ће се односити на ситуацију на Косову и Метохији, а којој ће присуствовати и председник државе Александар Вучић. Истакао је да француско-немачки документ који је предложен за нормализацију односа на подручју Косова и Метохије још није предат на увид посланицима Народе скупштине, што како је рекао, не оставља простора за конструктивну расправу у пленуму. Искористио је прилику да нагласи да питање Косова и Метохије и европске интеграције Србије морају бити изнад партијских агитација, те да су оне теме од националног значаја, а да је задатак опозиције да буде опонент владајућој партији, а не српским интересима.

Председник Одбора је апострофирао потребу за континуираном сарадњом са земљама које припадају Европској унији, као и подршку која Србији стиже из ових земља на њеном европском путу и подвукао да тај процес мора добити додатан импулс. Са замеником амбасадора Немачке у Србији Стефановић је разговарао и о могућностима за састанак са председником Одбора за спољне послове немачког Бундестага и о сукобу Русије и Украјине, за који су саговорници оценили да подсећа на доба Хладног рата и заоштрених односа светских сила, а Стефановић је додао да неутрална позиција коју Србија покушава да одржи по овом питању штети грађанима Републике Србије. Поновио је да је за Србију од изузетног значаја усаглашавање спољне политике са спољном политиком Европске уније и да оно представља најбољи начин одбране националних интереса државе и свих њених грађана, те да изоловање Србије од Европске уније, доводи до стагнације државе и региона.

Заменик амбасадора истакао је да је његова посета стицање шире слике парламентарне атмосфере и ставова које партијске групе заузимају, с обзиром на плурализам овог сазива у Народној скупштини. Интересовао се и да ли ће дипломатски кор бити позван на седницу Народне скупштине која ће се тицати Косова и Метохије и сложио се са ставом да је најважније питање сигурности становништва који живе на овом подручју.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2