20. новембар 2019. Народни посланици са делегацијом Министарства трговине Народне Републике Кине

20. новембар 2019. Народни посланици са делегацијом Министарства трговине Народне Републике Кине

Среда, 20. новембар 2019.

Председник Одбора за спољне послове и ПГП са Кином примио делегацију Министарства трговине Народне Републике Кине

Председник Одбора за спољне послове и ПГП са Кином проф. др Жарко Обрадовић примио је данас делегацију Министарства трговине Народне Републике Кине са којом је разговарао о односима Србије и НР Кине.


Обрадовић је истакао да је ПГП са Кином друга по бројности у Народној скупштини и да укупно има 105 чланова. Он је нагласио значај Меморандума о сарадњи Народне скупштине и Свекинеског народног Конгреса и Комитета за сарадњу, који је до сада имао две веома успешне седнице, чиме су парламентарни односи подигнути на још виши ниво.

Председник ПГП проф. др Жарко Обрадовић осврнуо се на последњу студијску посету парламентараца Народној Републици Кини, током које су посланици имали прилике да обиђу више кинеских компанија, које имају успешну пословну сарадњу са Србијом.

„Посета је била изузетно успешна захваљујући квалитетним предавањима, добрим предавачима, занимљивим темама и интеракцији која је остварена. Овакви семинари омогућују посланицима да буду врло компетентни саговорници на тему Кине и српско-кинеских односа“, подвукао је Обрадовић.

Чланица ПГП са Кином Александра Малетић је навела да су се посланици приликом посете упознали са економским развојем Кине, кинеском традицијом и културом, додајући да упркос великој територијалној удаљености, српски и кинески народ повезују пријатељски односи и међусобно разумевање.

Проф. др Љубиша Стојмировић истакао је да је главни разлог брзог напретка и развоја Кине спремност њеног народа да учи од свакога и у сваком тренутку, као и његова воља да интересе државе ставља испред личних интереса појединаца.

Представници кинеске делегације сложили су се да су односи двеју земаља на високом нивоу и да овакве посете дају позитивне резултате. На састанку је оцењено да постоји простор за унапређење односа у многим областима, наводећи као пример сарадњу универзитета из Србије и Кине, која укључује размену студената.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја