4. октобар 2019. Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић са делегацијом Парламента Републике Гане

4. октобар 2019. Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић са делегацијом Парламента Републике Гане

Петак, 4. октобар 2019.

Председник Одбора за спољне послове разговарао са делегацијом Парламента Републике Гане

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић разговарао је у Народној скупштини са делегацијом Парламента Републике Гане, која борави у посети Републици Србији.


Проф. др Жарко Обрадовић изразио је задовољство што парламенти наше две земље имају водећу улогу у даљем развоју традиционално добрих односа Србије и Гане, који датирају још из доба Покрета несврстаних.

Председник Одбора за спољне послове истакао је да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, али и одржавање добрих односа са великим силама као што су Руска Федерација, НР Кина и САД, неговање добросуседских односа и развој добрих односа са свим државама из Покрета несврстаних.

Проф. др Обрадовић изразио је захвалност Гани на разумевању позиције Србије када је у питању Косово и Метохија и навео да је за Србију битно да све пријатељске државе остану уздржане када је у питању захтев тзв. државе Косово за пријем у чланство у међународним организацијама. На тај начин, пружа се подршка дијалогу Београда и Приштине и изналажењу компромисног решења, које ће задовољити интересе обе стране, навео је Обрадовић и додао да је 15 држава повукло признање независности тзв. државе Косово, што је доказ да се решење мора тражити у дијалогу.

Председник Одбора за спољне послове Парламента Републике Гане Франк Анох Домпре навео је да су се у претходном времену десиле извесне грешке, које се неће понављати и да Србија може да рачуна на пријатељску подршку Гане. Истакао је и да постоји интерес за дубљу сарадњу одбора за спољне послове парламената Гане и Србије, кроз размену искустава у раду.

Током састанка било је речи и о могућностима за унапређење економских односа наше две земље, као и сарадње на пољу пољопривреде.

Састанку са делегацијом из Гане је присуствовала и заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски и члан Одбора проф. др Љубиша Стојмировић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја