Четвртак, 30. мај 2013.

Делегација Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова разговарала са делегацијом Саветодавног комитета Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе

Делегација Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, коју је предводио председник Одбора Мехо Омеровић, састала се данас у Дому Народне скупштине, са делегацијом Саветодавног комитета Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе.


У делегацији су били чланови Саветодавног комитета Анастазија Крикли (Anastasia Crickley) из Ирске, Арзу Агдаси-Сисан (Arzu Aghdasi-Sisan) из Азербејџана, Еинар Ниеми (Einar Niemi) из Норвешке и Сара Бартон (Sara Burton) из Секретаријата Оквирне конвенције.

Поздрављајући делегацију Саветодавног комитета, председник Одбора Мехо Омеровић истакао је чврсто опредељење наше земље у погледу поштовања људских и мањинских права и напоменуо да су ова питања уређена у 62 члана Устава Републике Србије. Подсетио је да је у законодавном погледу урађено доста и да је Србија ратификовала готово све конвенције које се односе поштовање права националних мањина. Указујући на изазове и проблеме који прате спровођење закона у овој области, најавио је да ускоро предстоје измене Закона о националним саветима националних мањина. Омеровић је посебно нагласио значај контролне функције Народне скупштине која треба да обезбеди ефикаснију примену постојећих закона и оценио да доследно поштовање људских и мањинских права доприноси и бржем европском путу Србије. Председник Одбора је такође изразио уверење да ће извештај о спровођењу Оквирне конвенције у Србији бити позитиван.

Чланови делегације Саветодавног комитета су истакли да су током боравка у нашој земљи упознати са одређеним проблемима у погледу остваривања права националних мањина и да цене напоре који се чине да се они успешно превазиђу. Посебно су се интересовали на који начин се остварује сарадња Одбора са националним саветима националних мањина и како се остварују права мањина у Војводини и осталим деловима Србије.

Чланови Одбора, припадници националних мањина, упознали су делегацију Саветодавног комитета са функционисањема националних савета националних мањина, као и проблемима и мерама које се предузимају у циљу њиховог решавања. Посебно су указали на недовољну заступљеност у државним структурама, проблеме везане за финансирање, употребу језика и образовање на језицима националних мањина.

У разговору су учествовали чланови Одбора Елвира Ковач, Милетић Михајловић, Срђан Шајн, Олена Папуга , Миле Спировски и Теодора ВлаховићПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја