16. мај 2023. Делегација Одбора за европске интеграције на 69. пленарном састанку КОСАК-a

16. мај 2023. Делегација Одбора за европске интеграције на 69. пленарном састанку КОСАК-a

Уторак, 16. мај 2023.

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала на 69. пленарном састанку Конференције одбора за европске послове парламената држава чланица Европске уније (КОСАК)

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије учествовала је на 69. пленарном састанку КОСАК-а, који се у оквиру Парламентарне димензије шведског председавања Савету Европске уније, одржао од 14. до 16. маја 2023. године, у Стокхолму, Краљевина Шведска.


Према Пословнику о раду Конференције одбора за европске послове парламената држава чланица Европске уније, парламенти држава кандидата се позивају да, у својству посматрача, учествују на пленарним састанцима КОСАК-а.

У саставу делегације Одбора за европске интеграције били су Елвира Ковач, председница Одбора, Ана Миљанић и Натан Албахари, чланови Одбора.

Састанку су присуствовали представници одбора за европске послове парламената држава чланица ЕУ, парламената држава кандидата за чланство, специјални гости и представници институција Европске уније.

На отварању састанка, обратили су се председник шведског Парламента (Риксдаг) Андреас Норлен и председник Одбора за европске послове Риксдага Ханс Волмарк. Такође, присутнима се обратила и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, путем видео поруке.

У оквиру прве сесије „Шведско председавања Савету Европске уније“, главни говорници били су Јесика Росвел, министар за европске послове Шведске и Салваторе де Мео, председник Одбора за уставне послове, Европског парламента.

Председница Одбора за европске интеграције Народне скупштине Елвира Ковач се обратила присутнима у оквиру ове сесије. Изразила је жаљење што на званичној листи приоритета током шведског председавања нема политике проширења ЕУ. “Иако је са Самита Европске уније и Западног Балкана, који је 6. децембра 2022. године одржан у Тирани, послата позитивна порука учесницама са Западног Балкана, морам рећи да је ЕУ изгубила драгоцено време и велико поверење на Западном Балкану током последњих неколико година. Веома је тешко одржати ентузијазам грађана толико дуго.” Истакла је да се не може очекивати од земаља кандидата да испуне критеријуме за приступање без да ЕУ понуди кредибилну и јасну перспективу проширења и стварне подстицаје који могу пружити стварна решења за структурне проблеме или отворена билатерална питања. Указала је да се суочавамо са нарастајућим евроскептицизмом. “Веома пажљиво пратимо унутрашња дешавања у ЕУ. Брину нас исти проблеми са којима се земље чланице суочавају на економском и спољном плану.” Председница Одбора је изразила наду да ће Европска унија успешно решавати изазове пред којима се налази, те да политика проширења неће бити доведена у питање.

Кључни говорници током друге сесије „30 година постојања јединственог тржишта“ били су Отмар Карас, први потпредседник Европског парламента и Керстин Јорна, генерални директор Генералног директората за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа, а обратиле су се и Ана Стелингер, заменик генералног директора Конфедерације шведских предузећа и Тереза Сванстром, председник шведске Конфедерације професионално запослених. Чланови КОСАК-а су се сложили да је јединствено тржиште једно од највећих достигнућа ЕУ. Поздравили су спровођење мера које се односе на мала и средња предузећа и нагласили да би фокус требало да буде на уклањању баријера, посебно у услужном сектору.

У оквиру треће сесије „Ка зеленој транзицији“, главни говорници су били Хелен Фрицон, члан ENVI одбора Европског парлмаента, Даниел Мес, члан кабинета потпредседника Тимерманса, ЕК и Јохан Кујленстиерна, Формас – Истраживачки центар за одрживи развој. Чланови КОСАК-а су поздравили уложене напоре на постизању различитих елемената пакета Fit for 55. Истакнуто је да ЕУ, која има централну улогу у области зелене транзиције, има амбициозне климатске циљеве.

У оквиру четврте сесије, главни говорници су били Ивана Климпуш-Цинцаџе, председник Одбора за интеграције у ЕУ Украјине, Андерс Ахнлид, председник Ad Hoc Радне партије за замрзнута и имобилисана средства за подршку реконструкције Украјине и Жан-Ерик де Загон, начелник представништва Европске инвестиционе банке за Украјину.

Током сесије се обратио члан Одбора за европске интеграције Натан Албахари. Осврнуо се на излагање које је имао током чешког председавања Савету ЕУ, у Прагу, и подсетио да је том приликом напоменуо о потреби да се у Парламенту расправља о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ, у погледу Украјине. Навео је да Србија, иако је гласала за усвајање резолуција УН којима се осуђује инвазија Русије на Украјину, још увек не указује потпуну солидарност и партнерство са украјинским и европским пријатељима, и да се то мора променити. „Наставићемо борбу у Парламенту, да добијемо већинску подршку за, ову веома неопходну, промену политике. Није лако удаљити се од руског утицаја, али морамо.“. Натан Албахари је позвао да „врата“ Ервропе остану отворена јер: „Место Србије је тамо, у ЕУ, која је наш искрени пријатељ и партнер, и ми никада нећемо одустати од те борбе.“.

Председница Одбора за европске интеграције се, на маргинама КОСАК-а, сусрела са председником Одбора за европске послове Ирске Колмом Брофијем и уручила званично писмо са позивом да Одбор за европске послове Парламента Ирске дође у посету Одбору за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, како би одбори развили међусобну сарадњу.

Делегација Одбора се сусрела и са делегацијом Пољске и том приликом су разговарали о предстојећој посети Одбора за европске послове Парламента Пољске Скупштини Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1