Уторак, 1. јун 2021.

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала на 65. Пленарном састанку чланова одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК)

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на 65. Пленарном састанку чланова одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК), који је одржан у оквиру парламентарне димензије председавања Португалије Саветом Европске уније, 31. маја и 1. јуна 2021. године, у виртуелном формату.


У Делегацији Одбора за европске интеграције били су чланови Одбора Предраг Рајић и др Муамер Бачевац и заменик члана Одбора Акош Ујхељи.

На састанку су учествовале делегације одбора за европске послове/интеграције националних парламената држава чланица ЕУ, држава кандидата за чланство у Европској унији, држава чланица Европске економске зоне и представници европских институција.

Учесници Састанка разговарали су на теме: резултати Португалског председавања Саветом Европске уније; модел социјалне Европе - трострука економска, дигитална и климатска трансформација; примена националних планова опоравка од последица пандемије и улога парламената и будућност Европе.

Акош Ујхељи је у свом излагању, у првом делу Састанка, истакао да је Србија спремна за наставак процеса преговора према новој методологији ЕУ и позвао на отварање нових поглавља на међувладиној конференцији у јуну ове године.

Предраг Рајић је говорећи на тему дигиталне трансформације, нагласио да је Србија високо дигитализовано друштво, да постоји систем е-Управе који је омогућио брзо пријављивање грађана за вакцинацију жељеном вакцином, што је допринело добрим резултатима која је Србија постигла (у самом је врху по проценту вакцинисаних у Европи и свету).

Др Муамер Бачечевац је, у свом говору, на тему будућност Европе, истакао да се Србија показала као кредибилни партнер ЕУ током решавања мигрантске кризе, те да остаје кредибилан партнер и у будућности. Он је позвао на убрзање процеса преговора отварањем нових преговарачких поглавља до краја португалског председавања Савету ЕУ.

Учесници састанка КОСАК сложили су се да је од пресудног значаја да се у рад Конференције о будућности Европе укључе грађани ЕУ, како директно, тако и кроз учешће националних парламената држава чланица ЕУ. Такође је дата подршка убрзању процеса проширења на државе Западног Балкана.

Учесницима су се обратили председник Португалије Марчело Ребело де Соуса, премијер Португалије Антонио Коста, потпредседник Европског парламента Роберта Матсола, представници Европске комисије, као и европски комесари за социјалну политику и економију Николас Шмит и Паоло Ђентилони. Они су истакли значај јединства институција ЕУ, институција држава чланица, као и грађана, што се очекује да буде остварено кроз рад Конференције о будућности Европе, која почиње са активностима у јуну 2021. године. Предвиђено је учешће држава кандидата за чланство у раду ове Конференције, у складу са Пословником Конференције. Наглашено је да је у току усаглашавање одлука о дигиталним Ковид сертификатима који ће олакшати кретање људи, робе и услуга унутар Уније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2