5. мај. 2017. Председник Одбора за европске интеграције у разговору са амбасадором Кипра у Србији

5. мај. 2017. Председник Одбора за европске интеграције у разговору са амбасадором Кипра у Србији

Петак, 5. мај 2017.

Председник Одбора за европске интеграције разговарао са амбасадором Кипра у Србији

Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак одржао је данас састанак са амбасадором Републике Кипар у Београду Њ.Е. Константиносом Елиадесом, a тема састанка је била интензивирање сарадње парламентарних одбора, као и подршка Кипра Србији у процесу европских интеграција.


Председник Одбора Ненад Чанак, на почетку састанка, истакао је намеру да ради на унапређивању односа са парламентима држава чланица Европске уније, као и са парламентима држава у региону. Захвалио је на помоћи коју Кипар пружа у процесу европских интеграција Републике Србије и на подршци у процесу преговора о чланству у Европској унији. Чанак је изразио уверење да Република Кипар недвосмислено разуме изазове са којима се Србија суочава када је реч о Косову и Метохији и подвукао изузетно развијене и историјски добре односе Србије и Кипра.

Њ.Е. Константинос Елиадес је честитао Ненаду Чанку на избору за председника Одбора за европске интеграције, потврдио значај односа између две земље и истакао да су билатерални односи две земље одлични, као и да пријатељство две земље оснажује слична историја. Амбасадор је такође навео да Република Кипар поштује интегритет и територијални суверенитет Србије, као и да се сви проблеми и отворена питања морају решавати у складу са нормама међународног права. Амбасадор је нагласио да Европска унија и све земље чланице остају привржени европском путу западног Балкана и похвалио Србију у процесу преговора о чланству у ЕУ.

Саговорници су се сложили да је, без обзира на изазове са којима се Европска унија суочава, европски пројекат најзначајнији мировни пројекат после Другог светског рата. Поновили су да су мир, стабилност и просперитет заједнички циљ земаља чланица ЕУ и земаља западног Балкана.

Амбасадор је пренео позив Одбора за спољне и европске послове Парламента Кипра Одбору за европске интеграције, који је председник Одбора са задовољством прихватио. Закључили су да има простора за јачање међусобне парламентарне сарадње и партнерства у процесу приступању Србије ЕУ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја