23. јануар 2017. Делегација Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

23. јануар 2017. Делегација Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

Среда, 25. јануар 2017.

Делегације Одбора за европске интеграције учествовала на састанку председавајућих КОСАК

Састанак председавајућих парламентарних одбора за европске послове парламената Европске уније – КОСАК одржан је 22. и 23. јануара 2017. године, на Малти, у оквиру парламентарне димензије малтешког председавања Саветом Европске уније.


На састанку су учествовали представници 28 земаља чланица Европске уније, Европског парламента, као и земаља кандидата за чланство у Европској унији. Поред тога, као гости, учествовали су и представници Европске комисије, Европског савета, Норвешке, Швајцарске и Грузије. У делегацији Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије били су Елвира Ковач, заменица председника Одбора и Жарко Мићин, члан Одбора.

На састанку су представљени приоритети малтешког председавања, а расправљало се о Програму Европске комисије за 2017 годину. Такође, утврђен је и предлог дневног реда за 57. Конференцију КОСАК, која ће бити одржана у мају ове године у Братислави.

Састанак су отворили председник Представничког дома Малте Анђело Фаруђа и председник Одбора за спољне и европске послове Представничког дома Малте Лучијано Бусутил.

Луис Греч, заменик премијера Малте и министар за европске послове и Едвард Замит Луис, министар туризма, представили су приоритете малтешког председавања Саветом Европске уније. Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је у свом обраћању истакла је да је политика проширења која је била основа развоја ЕУ какву данас познајемо и једна од најуспешнијих политика Уније у последње време успорена. За земље проширења је важно да се одржи стабилност њиховог европског пута и да се препознају њихови напори. Додала је, да је улога земље која председава Саветом ЕУ за земље кандидате веома значајна, и истакла да су током словачког председавања отворена четири поглавља у преговорима Србије са ЕУ и да очекујемо да ће током председавања Малте бити настављен позитиван однос према процесу проширења. Обавестила је учеснике скупа да се нада да ће поглавља 26 (Образовање и култура), 20 (Предузетништво и индустријска политика) и 29 (Царинска унија) бити отворена крајем преговора. На крају се захвалила званичницима ЕУ који подстичу земље кандидате да испуњавају критеријуме за чланство, истичући да ће то бити основно мерило у односима са земљама Западног Балкана на путу у чланство у ЕУ.

Едвард Замит Луис, министар туризма, је навео да политика проширења није један од приоритета малтешког председавања али да то не значи да неће подржати напоре које државе кандидати, а нарочито Србија и Црна Гора, улажу да убрзају реформе и да наставе процес приступања Европској унији.

Програм рада Европске комисије за 2017. годину представили су Франс Тимерманс, први потпредседник Европске комисије, Данута Мариа Хубнер, председница Одбора за уставна питања Европског парламента и Бастиан ван Апелдорн, председник Одбора за европске послове Холандског сената. У свом обраћању Жарко Мићин је навео да је од почетка миграционе кризе Влада Србије изабрала проактиван приступ како би се обезбедила адекватна заштита и помоћ онима у невољи и показала спремност да се у границама својих могућности, суочи са ситуацијом великог прилива миграната. Истакао је да Србија испуњава све стандарде у погледу заштите миграната уз огромне напоре да мигрантима током боравка у Србији буде пружена адекватна помоћ, омогућен одговарајући прихват, привремени смештај, здравствена заштита, помоћ у храни и лековима, као и све информације о процедури азила уз пуно поштовање њихових људских права. Истовремено се чине напори на појачаној контроли границе и спречавању криминалних активности кријумчара и трговине људима.

Додао је да Србија нема могућности да прими велики број миграната. Финансијски, оволики прилив миграната је огроман изазов и терет за Србију, стога je неопходна координација активности и правовремена размена информација свих земаља на балканској рути о свим мерама и активностима које се спроводе по питању контроле граница, како би се благовремено припремиле и предузеле адекватне мере у складу са договореним. Потребно је интензивирати борбу против трговине људима, настојати да се искорене узроци кризе, ојачати сарадњу са земљама порекла ради перспективе реинтеграције, као и са првим земљама азила.

Изразио је уверење да смо сви заједно заинтересовани да се дефинише свеобухватно решење на нивоу Уније, које би укључило и дефинисање питања релокације миграната. Са пажњом и интересом пратимо напоре које све земље и институције Уније улажу на успостављању боље контроле и управљања избегличком кризом, изражавајући своју спремност да преузмемо део одговорности, укључујући и привремени смештај једног броја миграната, иако нисмо држава чланица. На крају је додао да се Србија у досадашњем поступању показала као кредибилан и солидан партнер и подвукао да ће Србија, као и до сада, одговорно сарађивати са Европском унијом и земљама чланицама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3