29. новембар 2016. Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић и председавајући заједничке комисије за европске интеграције ПС БиХ Никола Ловриновић

29. новембар 2016. Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић и председавајући заједничке комисије за европске интеграције ПС БиХ Никола Ловриновић

Среда, 30. новембар 2016.

Делегација Одбора за европске интеграције у Парламентарној скупштини БиХ: Србија ће солидарно помагати БиХ на европском путу

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије посетила је Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине (ПСБиХ) ради унапређења билатералне сарадње парламената и размене ставова и искустава у вези са процесом европских интеграција две државе.


Чланови делегације разговарали су са члановима Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ, члановима Комисије за спољне послове Представничког дома ПСБиХ, Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа ПСБиХ, Групе за суседне земље ПСБиХ, са члановима Колегијума Дома народа ПСБиХ, као и са директором Дирекције за европске интеграције.

Председница Одбора за европске интеграције Народне скупштине Мариника Тепић рекла је да је након једног пасивног стања у последње две године дошло не само до отварања новог поглавља већ до интензивирања сарадње два партнерска одбора. Оно што је обележило и што је основни тон и основна нота у досадашњем раду јесте да не постоји папир, тј. споразум или меморандум који може да замени живи дијалог између људи, нарочито међу парламентарцима, истакла је Тепић.

Додала је да је дијалог једини пут за отварање нових поглавља и интензивирања сарадње и да су реч и директна комуникација нешто што подиже рампе. Истакла је да су колегама из БиХ предложили закључке попут успостављања редовне комуникације и сусретања одбора најмање једном годишње, а по потреби и чешће. Такође је предложено одржавање конференције која ће се бавити прекограничном сарадњом и могућношћу коришћења ИПА фондова.

Рекла је да је Србија испред БиХ по питању европских интеграција, али да то БиХ треба да искористи и тражи помоћ од држава које су испред ње у овом процесу, као што је и Србија користила искуства својих суседа. Рекла је да ће Србија солидарно помагати колегама из БиХ јер заједнички поглед у будућност нема цену.

Председавајући заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Никола Ловриновић истакао је да је на састанцима с делегацијом из Србије разговарано о свим питањима, али да је фокус био на процесу европских интеграција две земље. Циљ обе делегације, рекао је, да парламентарци, када је у питању овај процес, имају што већи удео и да прате остале процесе који се налазе и пред БиХ и пред Србијом.

Посета је организована уз подршку УНДП-а и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) кроз Пројекат: „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза”.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3