9. јул 2015. Делегација Одбора за европске интеграције у посети Бањалуци

9. јул 2015. Делегација Одбора за европске интеграције у посети Бањалуци

Четвртак, 9. јул 2015.

Делегација Одбора за европске интеграције у посети Бањалуци

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине, коју предводи председник Одбора Александар Сенић, на позив Бранислава Бореновића, председника Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, борави у посети Бањалуци, од 8. до 10. јула 2015. године.


Делегација се 9. јула 2015. године састала са председником Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Браниславом Бореновићем и члановима тог Одбора; са председником Одбора за привреду Народне скупштине Републике Српске Душаном Берићем и члановима тог Одбора; као и са министром привреде у Влади Републике Српске Златаном Клокићем.

Александар Сенић је истакао да Србија подржава територијалну целовитост БиХ и поштовање Дејтонског споразума према коме Република Српска и Србија имају права на специјалне везе. Србија жели најбоље могуће односе са БиХ. Постоје отворена питања, као што је питање оптужених за ратне злочине током грађанског рата деведесетих. Та питања треба да решавају судски органи, при чему треба да се поштује принцип да је кривица индивидуална, а не колективна, и да је на свим странама било злочина.

У разговорима је истакнуто да би европске интеграције региона Западног Балкана требало убрзати, те да је после уласка Хрватске у ЕУ, Србија лидер региона у процесу европских интеграција. Државе региона би требало тесно да сарађују у циљу унапређења економске сарадње (изградњом путне и енергетске инфраструктуре) и сарадње у процесу европских интеграција.

На састанку са Одбором за европске интеграције и регионалну сарадњу предложена је иницијатива да до краја године буде организован заједнички састанак чланова одбора задужених за питања европских интеграција из сва три парламента у БиХ и Одбора за европске интеграције Народне скупштине. Такође је предложено да се организује састанак представника локалних самоуправа из пограничних општина Републике Србије и Републике Српске са темом „Како да локалне самоуправе што боље користе ИПА 2 фондове Европске уније“. На овај састанак би поред представника локалне самоуправе и два парламентарна одбора били позвани и представници извршне власти и делегације Европске уније у Србији и Босни и Херцеговини.

У делегацији Народне скупштине, поред председника Одбора, су и чланови Душица Стојковић, Љубиша Стојмировић и Бранко Ружић, а посета се реализује у сарадњи са Вестминстерском фондацијом за демократију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5