27. мај 2015. Делегација Одбора за европске интеграције у посети Хрватском сабору

27. мај 2015. Делегација Одбора за европске интеграције у посети Хрватском сабору

Четвртак, 28. мај 2015.

Делегација Одбора за европске интеграције у дводневној посети Хрватском сабору

Делегација Одбора за европске интеграције борави, 27. и 28. маја, у дводневној билатералној посети Хрватском сабору, на позив председника Одбора за европске послове Сабора Даниела Мондекара.


Делегација се првог дана посете састала са министарком спољних и европских послова Републике Хрватске Весном Пусић и одржала састанак са Одбором за европске послове Сабора.

На састанцима је истакнута подршка коју Хрватска пружа европским интеграцијама Србије. Такође је предложено да се настави сарадња два одбора.

Другог дана посете делегација Одбора за европске интеграције састала се са бившом премијерком Хрватске, сада самосталном посланицом Јадранком Косор, Одбором за пољопривреду, парламентарном групом пријатељства Хрватска-Србија, Одбором за спољну политику, Одбором за правосуђе и представницима Министарства регионалног развоја и фондове ЕУ.

Чланови Делегације Одбора за европске интеграције интересовали су се за хрватска искуства у областима које покривају преговарачка поглавља 11 и 23, која се тичу пољопривреде и правосуђа. Они су се захвалили на Декларацији. У Декларацији о промовисању европских вредности је наведено да "отворена питања између држава која су билатералног карактера не смеју кочити приступање земаља кандидата у ЕУ", коју је Сабор донео 2011 године.

У разговорима је закључено да је процес преговарања дуготрајан, те да се састоји од прихватања и усклађивања са европским законодавством, при чему је могуће преговарати једино о роковима и квотама. Потребно је такође, стално едуковати државне службенике који су укључени у процес преговора, као и читаво становништво. Хрватска може бити добар пример, имајући у виду да је скоро постала члан ЕУ, те да не постоје језичке баријере. Хрватска је спремна да пружи како политичку, тако и техничку помоћ Србији.

Председник Одбора за европске интеграције, Александар Сенић се захвалио на добродошлици и на спремности да се размене корисна искуства, те да се сарадња између два суседа даље развија, посебно у сфери економије и у процесу ЕУ интеграција.

Вођени су разговори о положају обе мањине (српске у Хрватској и хрватске у Србији). Договорена је узвратна посета делегације Одбора за ЕУ послове Хрватског сабора Народној скупштини на јесен ове године.

У делегацији, коју предводи председник Одбора Александар Сенић, су и чланови Одбора Душица Стојковић, проф. др Љубиша Стојмировић, Биљана Пантић Пиља, Бранко Ружић, др Иван Бауер, Бојан Костреш, Катарина Шушњар и Мирјана Андрић.

Посета Хрватском сабору организована је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне функције и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја