26. јануар 2021. Учесници састанка

26. јануар 2021. Учесници састанка

Уторак, 26. јануар 2021.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону примио представнике више удружења Срба из Херцеговине

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић примио је у Народној скупштини представнике више удружења Срба из Херцеговине, са којима је разговарао о положају Срба из бивших југословенских република који живе у Србији, као и о односу Србије са Херцеговином у стварању бољих услова за развој економске сарадње.


У разговору са представницима Удружења Невесињаца у Београду, Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду, Удружења Билећана у Београду, Удружења Мостараца у Београду, Клуба Гачана у Београду, Удружења Калиновчана у Београду, Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији и Удружеља Љубињаца у Београду, Милимир Вујадиновић је навео да се Херцеговина кроз целу своју историју борила за слободу, а да је сад на ред дошло разматрање унапређења квалитета свакодневног живота њених грађана. Он је указао да ова удружења представљају одличну спону са Србима у региону и дијаспори и да је битно да се одржи континуитет сарадње Одбора са њима.

Током разговора, представници наведених удружења посебно су истакли да је битно да се боље развије саобраћајна инфраструктура, ради бољег повезивања Србије са јужним делом Републике Српске – Херцеговином, ради бржег и лакшег промета роба и путника. Тиме би се унапредио и туристички потенцијал Херцеговине, оцењено је на састанку. Речи је било и о значају одржавања контаката са омладином која студира у Београду, кроз стипендије и обезбеђен смештај у студентским домовима.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону навео је да ће политика Београда увек бити на позицији помоћи и подршци Републици Српској, уз поштовање Дејтонског споразума и устава БиХ. Он је истакао велики значај предвиђене изградње аеродрома у Требињу, коју ће заједно реализовати Србија и Република Српска, и додао да сваки инфраструктурни пројекат шаље и снажну политичку поруку – повезивања.

У разговору је Милимир Вујадиновић указао и на важност подршке иницијативи „Мали Шенген“, коју је покренуо председник Републике Србије, која треба да резултира управо лакшим и бржим повезивањем са државама региона и јачим привредним везама.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону посебно је истакао да је за очување блиских веза битно да Срби у Републици Српској искористе своје право, на основу Споразума о успостављању специјалних паралелних веза између Србије и Републике Српске, и аплицирају за двојно држављанство, што је могуће у сваком конзулату Републике Србије у Републици Српској.

Састанку је присуствовала и заменица члана Одбора Јелица Сретеновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја