21.јун 2013. Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду са представницима малинара

21.јун 2013. Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду са представницима малинара

Петак, 21. јун 2013.

Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду разговарао са представницима удружења малинара

Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Александар Сенић примио је данас у Дому Народне скупштине представнике удружења малина Мачванског, Златиборског, Моравичког и Пчињског округа, на њихову иницијативу. Састанак је организован с циљем да произвођачи малинара упознају председника Одбора са бројним проблемима са којима се суочавају. У разговору је учествовао и члан Одбора Ненад Китановић.


Износећи податак да Савез малинара има седам хиљада чланова и да се од производње малина издржава 300 хиљада грађана Србије, представници малинара указали су на потребу да малина буде проглашена за стратешки производ и да држава покаже веће интересовање кроз учешће државних органа у решавању проблема на које годинама произвођачи малина указују. Указали су и на проблем са увозом садног материјала, неодрживост откупне цене малина коју су одредили власници хладњача, проблеме са порезом на додату вредност и приказивање ПДВ преко лица која нису произвођачи, како би накупци задржали део средстава.

Предложили су да државни органи предузму одговарајуће мере за контролу рада власника хладњача, да део субвенција буде исплаћиван институтима који би били задужени за производњу сертификованих садница које би се дистрибуирале преко малинарских удружења, као и да се оснује развојна банка, која би, уместо комерцијалних банака, давала повољније кредите за развој малинарства. Представници малинара су оценили да би Србија, усвајањем њихових предлога, могла да обезбеди подизање производње малине на 200 хиљада тона, чиме би се допринело оживљавању и развоју села и обезбеђивању пристојног живота великом броју произвођача малина.

Члан Одбора, Ненад Китановић који је одгајивач вишње, указао је да су проблеми произвођача малина и вишања приближно исти. Његов предлог је да се држава укључи у посредовање између произвођача и власника хладњача како би се закључили међусобни уговори за откуп малине на три до пет година, чиме би се обезбедила одговарајућа цена, а даљем купцу омогућила сигурна испорука.

Председник Одбора, Александар Сенић обавестио је представнике малинара да је добро упознат са проблемима произвођача малина и да ће Одбор одржати седницу 25. јуна којој ће присуствовати Горан Кнежевић, министар пољопривреде и на којој ће, између осталог, бити разматрана информација о проблемима у откупу малине. Указао је да Одбор има и контролну функцију, тако да ће о проблемима произвођача малина упознати надлежно министарство и друге државне органе који у надлежности имају функцију контроле садног материјала, привредног пословања власника хладњача и контролу примене пореских прописа. Александар Сенић је најавио да ће приликом разматрања ребаланса буџета и других прописа из ове области предлагати другачији начин подстицаја воћарске производње, а нарочито ће се залагати да држава под хитно за наредну годину активира складишне капацитете и откупљује одређену количину малине по гарантованим ценама, чиме ће да утиче на стабилност откупне цене и однос власника хладњача. Такође, предложиће доношење закона о противградној заштити и посебно се заложити да малина добије статус стратешког производа српске пољопривреде, да се забрани неконтролисани увоз садница, као и реекспорт.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја