Понедељак, 14. април 2008.

Постављени темељи сарадње парламената држава региона

У Софији је данас одржана конференција председника парламената земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.У Софији је данас одржана конференција председника парламената земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи. На седмој по реду конференцији, која је одржана у Бугарској, која председава Процесом сарадње у Југоисточној Европи, председници парламената региона потписали су Меморандум о разумевању о парламентарној сарадњи у југоисточној Европи и усвојили Декларацију, који ће у будућности представљати темеље сарадње и активности земаља региона. Меморандум о разумевању о интерпарламентарној сарадњи у југоисточној Европи потписао је потпредседник Народне скупштине Републике Србије Милољуб Албијанић.

Државе региона, свесне значаја регионалне сарадње, на састанку шефова држава и влада земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи, маја 2007. године у Загребу, донеле су одлуку да Пакт стабилности у ЈИЕ прелази у регионално власништво. Као резултат ове одлуке, која се реализује уз помоћ земаља чланица Европске уније и њених институција, успостављен је Регионални савет за сарадњу земаља југоисточне Европе са седиштем у Сарајеву, као координатор развоја сарадње земаља југоисточне Европе, и Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу са седиштем у Бугарској, као центар за координацију парламентарних активности.

Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу, како се наводи у Меморандуму о разумевању о парламентарној сарадњи, представља форум за преговарање, консултације, сарадњу и размену ставова и искустава, и има за циљ развој добросуседских односа и регионалне сарадње.

Све досадашње регионалне иницијативе су од изузетне важности за нас, почев од сарадње у оквиру ЦЕФТА споразума, преко сарадње у оквиру енергетске заједнице за југоисточну Европу, сарадње одбора за европске интеграције, Цетињског форума, у које је НСРС и до сада била активно укључена. Све поменуте иницијативе имају за циљ да нас, кроз регионалну сарадњу, што пре приближе и повежу са Европском унијом, што је један од приоритета наше спољне политике, али пре свега олакшају изградњу региона мира, стабилности и економског просперитета.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 8. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја