17. мај 2023. Председник Одбора за спољне послове са амбасадором Шпаније у Републици Србији

17. мај 2023. Председник Одбора за спољне послове са амбасадором Шпаније у Републици Србији

Среда, 17. мај 2023.

Стефановић одржао састанак са амбасадором Шпаније у Србији

Председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Борко Стефановић разговарао је данас са амбасадором Шпаније у Републици Србији Њ.Е. Раулом Бартоломеом Молином о билатералним односима две земље.


Саговорници су оценили да су билатерални односи две земље све чвршћи, а да су томе у многоме допринели све већи број шпанских инвестиција, директни летови из Србије ка различитим градовима Шпанији и љубав коју српски народ гаји према шпанском језику и култури. Стефановић је искористио прилику да се захвали на активној подршци Шпанији, алудирајући на територијални интегритет и суверенитет Републике Србије, а амбасадор је потврдио да ће се таква пракса наставити и да ће Шпанија наставити да пружа подршку позицији Србије по овом питању. Амбасадор је послао поруку да, како би дошло до нормализације односа Београда и Приштине, мора доћи до формирања заједнице српских општина на Косову и Метохији и додао да ЕУ подржава овај предлог у наставку дијалога. Са друге стране Молина је навео да би за Србију било од користи да уподоби спољну политику са спољном политиком ЕУ и уведе санкције према Руској Федерацији, како би олакшала своју спољнополитичку позицију. Стефановић је навео да он дели исти став, али да власт није показала да дели то мишљење.

Председник Одбора упознао је амбасадора са могућим темама наредне пленарне седнице Народне скупштине, наглашавајући да трагедије које су потресле целу нацију почетком маја, морају бити теме о којима ће се расправљати у парламенту, а теме разговора тицале су и потенцијалних парламентарних избора у Србији.

Саговорници су дискутовали о могућем састанку министра за спољне послове Шпаније и председника Одбора за спољне послове Народне скупштине крајем јуна, у Мадриду и важности сусрета високих званичника две земље, који не подразумевају само шефове држава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1