Уторак, 24. октобар 2006.

Мониторинг мисија Комитета министара Савета Европе

Делегација Комитета министара и Секретаријата Савета Европе за Србију, борави у нашој земљи од 24. до 27. октобра.


Делегација Комитета министара и Секретаријата Савета Европе за Србију, борави у нашој земљи од 24. до 27. октобра. Oвo je прва посета Мониторинг мисије Комитета министара СЕ Републици Србији као држави чланици Савета Европе, а извештај о извршењу ових обавеза, који ће сачинити Комитет министара Савета Европе, биће разматран у новембру ове године.
У Народној скупштини Републике Србије делегацију Мониторинг мисије 24. октобра примио је председник Предраг Марковић, а одвојене састанке имала је са председницима и представницима посланичких група.

Председник Народне скупштине је чланове делегације детаљно упознао са обимним послом који је обављен у вези са припремом и доношењем новог Устава, као и са припремама за референдум о његовом потврђивању.
Чланови Мониторинг мисије интересовали су се за укупну законодавну активност Народне скупштине и за резултате постигнуте у процесу усаглашавања нашег законодавства са европским стандардима, што је обавеза преузета учлањењем у Савет Европе.
Председник Марковић је поздравио принципијелни став Савета Европе да се у преговорима о статусу Косова и Метохије очува уравнотежени приступ и уваже међународни стандарди. Посебно је захвалио што је, на његов позив председнику Парламентарне скупштине Савета Европе Ван дер Линдену, Савет Европе формирао adhocмисију која ће посматрати спровођење референдума о потврђивању новог Устава Србије.

Истог дана председници посланичких група Демократске странке Србије и Г17 ПЛУС у Народној скупштини Милош Алигрудић и Милољуб Албијанић састали су се са члановима Мониторинг мисије Савета Европе и разговарали о актуелним приликама у Србији. Гости су сенајвише интересовали за припрему референдума, предстојеће изборе и Косово и Метохију.
Председници посланичких група Алигрудић и Албијанић истакли су важност потврђивања новог устава Србије и изразили уверење да ће референдум успети. Они су изнели очекивање да ће одмах после потврђивања устава бити заказани парламентарни избори.
Председник Посланичке групе Српске радикалне странке у Народној скупштини Томислав Николић обавестио је госте да је његова политичка странка, иако у опозицији, значајно учествовала у раду на тексту Предлога устава и да је посебно важно усвојити закон о његовом спровођењу. Што се тиче избора, пренео је став СРС-а да би требало одржати изборе на свим нивоима.

Потпредседник Народне скупштине Милан Марковић је у разговору са члановима Мониторинг мисије истакао да је новим уставом обезбеђен механизам за преузимање међународних правних норми. Он је изнео став Демократске странке о нужности истовремених парламентарних и председничких избора.
Испред Посланичке групе Социјалистичке партије Србије, делегацију Мониторинг мисије примио је саветник Бранко Бранковић.

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја