Петак, 11. октобар 2013.

Александар Чотрић разговарао са делегатом из Словеније у Скупштини дијаспоре и Срба у региону

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић разговарао је, на састанку у Дому Народне скупштине одржаном 11. октобра, са делегатом из Словеније у Скупштини дијаспоре и Срба у региону Николом Тодоровићем.


Народна скупштина Републике Србије и ресорни Одбор пружиће пуну подршку настојању српске заједнице у Републици Словенији да стекне статус уставом и законом признате националне мањине, изјавио је Александар Чотрић у разговору с Николом Тодоровићем.

Стицање статуса националне мањине, који је признат само италијанској и мађарској мањини, предуслов је да Срби добију посланика у словеначком парламенту, могућност школовање и информисање на матерњем језику и редовно финансирање активности у области културног и уметничког стваралаштва, истакао је Александар Чотрић.

Никола Тодоровић је указао на потребу да се званични представници Србије приликом посета Словенији, поред сусрета са државним врхом, састају и са припадницима српске заједнице, како би били упознати са њиховим потребама и очекивањима, јер су Срби, после Словенаца, најбројнији народ у овој држави, али су ускраћени за нека елементарна права важна за очување националног идентитета.

Чотрић и Тодоровић сложили су се да потребно променити одредбе Закона о дијаспори и Србима у региону и Закона о држављанству, како би ови прописи омогућили боље представљање наших сународника из иностранства и олакшали добијање српског држављанства.

Никола Тодоровић је позвао чланове Одбора за дијаспору и Србе у региону да посете српску заједницу у Словенији, а Чотрић је најавио да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону једну од наредних седница посветити статусу Срба у Словенији.

Александар Чотрић је указао да је статус Словенаца у Србији решен на задовољавајући начин, да им је признат статус националне мањине, да су формирали Национални савет који се финансира из буџета Србије, и да би и држава Словенија требало да изађе у сусрет оправданим захтевима Срба.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5