Среда, 26. јун 2013.

Активности сталне делегације Народне скупштине на јунском заседању ПССЕ у Стразбуру

Парламентарна скупштина Савета Европе данас је разматрала и усвојила извештај „Корупција као претња владавини права“ известиоца Маис Репс из Естоније.


У усвојеној резолуцији се наводи да корупција и даље представља озбиљну претњу владавини права у читавој Европи. Корупција подрива јавне институције, нарушава законе и поверење грађана у институције. Поред тога, има разарајуће ефекте на људска права, наводи се у усвојеној резолуцији.
У расправи су учествовале Александра Ђуровић, шеф Сталне делегације Народне скупштине, Наташа Вучковић, Стефана Миладновић и Светислава Булајић, чланови делегације.
Александра Ђуровић је истакла да се овај сазив Народне скупштине, Влада, посебно први потредседник Владе Александар Вучић, као и велики број савесних државних службеника, одлучно боре против корупције. Основно начело је нулта толеранција према корупцији, а циљ изградња система у којем нема заштићених и изузетих, а рука правде једнако допире до свих, нагласила је Ђуровић. „Последње истраживање УНДП показује да се поверење грађана по овом питању дуплирало у Србији. То је разлог зашто данас можемо подигнуте главе и са нескривеним поносом да говоримо на ову тему. Чинимо све и урадићемо још више да искоренимо корупцију, посебно оне њене видове који су и довели земљу у тешку економску ситуацију. Кроз законодавну активност, кроз рад одбора и контролну улогу Скупштине али и транспарентност нашег рада боримо се не само да достигнемо законодавне стандарде Европе на путу ка Европској унији, већ желимо да од Србије начинимо земљу просперитета, земљу безбедних инвестиција и једнаких шанси за све који желе да раде“, закључила је Ђуровић.
Стефана Миладиновић истакла је да је Народној скупштини прошлог месеца формиран Национални огранак Глобалне организације парламентараца у борби против корупције (ГОПАК) и да се његовим оснивањем развија свест да парламент представља прву линију одговорности у тој борби, самим тим што ствара законске оквире али и врши надзор над применом закона који се односе на искорењавање корупције.
Наташа Вучковић је нагласила да је у борби против корупције политичка воља од изузетног значаја. Она треба да омогући стварање квалитетног правног оквира и да подстакне институције да раде свој посао. Истовремено, политичка воља не сме да буде злоупотребљена за политичку борбу против политичких неистомишљеника, нити да служи криминализацији опозиције.
Светислава Булајић је посебно нагласила улогу коју имају грађани у партнерству са владама, кроз институционалне програме и пројекте који истовремено служе потребама грађана и настојањима влада. Саме владе, без обзира колико су ефикасне, не могу постићи успех у борби против корупције без доприноса грађана, закључила је Булајић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја