Уторак, 8. март 2011.

Једанаеста седница Радне групе за права детета

На седници од 8.марта, чланови Радне групе за права детета усвојили су План рада Радне групе за 2011.годину.На седници од 8.марта, чланови Радне групе за права детета усвојили су План рада Радне групе за 2011.годину.

Председавајућа Радној групи, председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић представила је члановима Радне групе План рада за наредну годину, истакавши да ће део нереализованих активности из плана за претходну годину бити саставни део новог плана рада. Председница је навела да чланови Радне групе имају разлога за задовољство својим ангажовањем у претходне две године, које ће омогућити рад новог радног тела Народне скупштине о питањима права деце. Она је истакла да ће Радна група посебан нагласак дати анализи закона из перспективе права детета и изразила наду у јачу законодавну активност у овој области у току 2011.године.

У складу са тим, Предлог закона о социјалној заштити члановима Радне групе представила је Сузана Пауновић из Министарства рада и социјалне политике, која се укратко осврнула на основне новине које Предлог закона доноси. У Предлог закона укључена су решења која су већ проверена у праски и која су реализована кроз пројектне активности уз помоћ домаћих и међународних организација, а пре свега УНИЦЕФ-а. Промене које Предлог закона доноси односе се на подршку сиромашним породицама, посебно породицама са децом; повећан ниво социјалне помоћи и јаснију структуру корисника социјалне заштите; појачане услуге у заједници; подршку хранитељству; успостављање стандарда услуга у заједници; јачање контролних механизама; лиценцирање стручњака у области социјалне заштите и бољу подршку биолошким породицама деце са сметњама у развоју.

У разговору о Предлогу закона о социјалној заштити, у ком је учествовала и Јудита Рајхенберг, директорка УНИЦЕФ-а у Србији, чланови Радне групе поздравили су промене које се уводе у област социјалне заштите, разменили мишљења о поднетим амандманима на Предлог закона, посебно о оним амандмана којима се даје подршка биолошким породицама са децом са сметњама у развоју. Такође, истакнуто је да је један од основних проблема у социјалној заштити неинформисаност породица о правима која могу остварити. Указано је на тешкоће са којима се суочавају самохрани родитељи који брину о деци са посебним потребама, висину материјалних накнада које породице остварују, питања хранитељства, институционалног смештаја деце са сметњама у развоју и потребу регистровања укупног броја такве деце. Чланови Радне групе сложили су се да се листа законских решења која су од важности за дечја права ажурира на два месеца како би их Радна група разматрала, а за координатора по овом питању одређена је народна посланица Елизабет Пауновић.

У наставку рада народна посланица Елвира Ковач обавестила је чланове Радне групе о напретку у изради нацрта закона о младима и поздравила увођење неформалног образовања у систем, али и указала на неке мањкавости које би закон могао имати. Она је позвала чланове Радне групе да се укључе у израду текста закона.

До краја седнице председавајућа Радној групи представила је и друге тачке Плана рада за 2011.годину које се односе на организовање јавних слушања, учешће на семинарима и конференцијама, посебно се осврнувши на представљање Приручника за посланике у вези са остваривањем права деце са инвалидитетом. Чланови Радне групе сложили су се да се од надлежних институција затражи информација о резултатима процеса инклузије у школама у Србији, а за ову тему координатор ће бити народна посланица Милица Војић-Марковић. Договорено је да она заједно са потпредседником Народне скупштине Николом Новаковићем буде координатор процеса надзора над спровођењем стратегија и закона. Чланови Радне групе сагласили су се и да у наредном периоду посете две локалне самоуправе, као и да узму учешће на регионалној конференцији о методама и техникама ефикасног надзора и праћења у организацији УНИЦЕФ-а и Интерпарламентарне униује, у јуну ове године.

По окончању детаљног представљања, чланови Радне групе једногласно су усвојили План рада за 2011.годину.

Народна посланица Елвира Ковач представила је учешће у раду Комитета за социјална питања ПССЕ, који се бави промоцијом борбе против насиља над децом, у коју се укључују земље чланице СЕ и изнела идеје за укључивање Радне групе у наведену промоцију. Она је такође упознала колеге и са процесом увођења здравственог образовања у школе у Србији.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 8. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја