15.10.2011 Чланови Радне групе за права детата на седници поводом обележавања Интернационалог дана Ретовог синдорма

15.10.2011 Чланови Радне групе за права детата на седници поводом обележавања Интернационалог дана Ретовог синдорма

Субота, 15. октобар 2011.

Четрнаеста седница Радне групе за права детета

Чланови Радне групе за права детета обележили су, на Четрнаестој седници, 15. октобра, Интернационални дан Ретовог синдрома. Ретов синдром је неуроразвојни поремећај и спада у ретке болести, а јавља се код девојчица након друге године живота.


Председница Народне скупштине и председавајућа Радној групи проф. др Славица Ђукић-Дејановић истакла је да ће на данашњи дан, тачно у 16 часова, девојчице широм света, које болују од ове ретке болести, начинити симболичне кораке уз степенице важних државних институција, показујући колико су ти кораци тешки, али и могући.

Седници су присуствовали и председница Лекарске коморе Србије прим. др Татјана Радосављевић, председник Здравственог савета Србије проф. др Драган Делић и представница српске медицинске дијаспоре др Мирјана Андрејевић, који су изразили задовољство и захвалност што Народна скупштина обележава овај дан.

Након седнице Радне групе, на степеницима испред Дома Народне скупштине, девојчице оболеле од Ретовог синдрома начиниле су прве кораке заједно са својим родитељима, волонтерима и студентима дефектологије, уз присуство чланова Радне групе за права детета Народне скупштине. Том приликом присутнима се обратила председавајућа Радној групи, председница Наропдне скупштине, док је Маја Павловић у име Ретт удружења Србије рекла да данашњи симболични догађај, под називом „Девојчице ведрог неба“, има за циљ да укаже јавности на постојање овог тешког развојног поремећаја у нашој средини. Девојчице су показале колико им је сваки покрет тежак, али и да су храбре да истрају у пењању за бољи живот, закључила је Павловићева.  

Интернационални дан Ретовог синдрома обележава се сваке године 15. октобра. Ретов синдром манифестује се губитком сврсисходних покрета руку, говора, као и  поремећајем комуникације и хода, а  јавља се код девојчица након друге године живота. Интернационални дан Ретовог синдрома обележен је у организацији Ретт удружења Србије и Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, а уз подршку Народне скупштине Републике Србије.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја