Среда, 2. април 2008.

Председник Народне скупштине у Бриселу разговарао са званичницима Европске уније

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић боравио је 2. и 3. априла 2008. године у Бриселу где се састао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијером Соланом (Javier Solana), делегацијом Европског парламента за односе са земљама Југоисточне Европе, коју је предводила Дорис Пак (Doris Pack) и представницима посланичких група у Европском парламенту.Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић боравио је 2. и 3. априла 2008. године у Бриселу где се састао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијером Соланом (Javier Solana), делегацијом Европског парламента за односе са земљама Југоисточне Европе, коју је предводила Дорис Пак (Doris Pack) и представницима посланичких група у Европском парламенту. Другог дана боравка, председник Дулић разговарао је са комесаром ЕУ за проширење Оли Реном (Olli Rehn) и председником Европског парламента Ханс-Герт Петерингом (Hans-Gert Pöttering).

Председник Дулић предводио је делегацију Народне скупштине у којој су били председник Одбора за иностране послове проф. др Драгољуб Мићуновић и председник Одбора за европске интеграције Милош Јевтић.

Након разговора са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијером Соланом, Дулић је рекао да је сврха његове посете Бриселу да се види колико Србија може да убрза интеграције и додао да данас да у Европској унији преовладава мишљење да Србија, као кључна земља у региону, треба да убрза процес европских интеграција.


Дулић је нагласио да је приоритет српске делегације у разговорима била могућност потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и либерализација визног режима, али да није било речи о датумима. У овом тренутку Србија мора много више да ради на постизању свих неопходних услова да би се потписао Споразум о стабилизацији и придруживању, али да се "што се тиче Солане и свих европских институција" има "апсолутну подршку за то", рекао је председник Народне скупштине.

Дулић је европским саговорницима пренео да Србија чини све што је у њеној моћи на испуњавању обавеза према Хашком трибуналу, али је оценио да процес европских интеграција не сме да стане због једног "персоналног или техничког услова". Такође је нагласио и да је велика већина грађана окренута европским интеграцијама и да их подржава, али и да жели да види и конкретне користи од тога, највише у смислу побољшања животног стандарда.

У разговору са европским комесаром за проширење Олијем Реном, у центру пажње била су питања везана за Споразум о стабилизацији и придруживању и либерализацију визног режима. Оли Рен је рекао да се он лично залаже да се ССП потпише што је пре могуће и да Србија што пре испуни све обавезе које су неопходне да би постала кандидат за чланство већ крајем ове и почетком следеће године. Било је речи и о о корацима које треба предузети пре и након избора у Србији, а који треба да допринесу да наша земља што пре потпише ССП и буде уврштена на белу Шенген листу.

Оли Рен је у разговору представио у кратким цртама кораке за либерализацију визног режима, који ће ових дана бити представљени чланицама ЕУ а затим и Србији, а председник Скупштине Србије је нагласио да ће институције Србије учинити свој део посла што је брже могуће како би грађани што пре могли да путују без виза.

Рен је рекао да ће исход парламентарних избора у Србији 11. маја бити од кључног значаја за либерализацију визног режима, у смислу да ли ће избори резултирати парламентарном већином која ће бити у стању да оствари неопходне услове за безвизни режим.

Дулић је са Реном разговарао и о сарадњи с Хашким трибуналом, као услову за потписивање ССП и том приликом рекао да је "на нама је да докажемо да Србија чини све што је у њеној моћи и да докажемо да постоји политичка воља да се сарадња заврши што је пре могуће". Потврдио је званичан став Србије да постоји апсолутна политичка воља за окончање сарадње с Трибуналом и да је та сарадња у њеном интересу, не само због интеграције у ЕУ већ и сарадње у региону и персонализовања кривице.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја